Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bahrajn oznámil zmarenie príprav teroristického útoku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyhlásenie bahrajnského ministerstva vnútra potvrdilo predošlé správy médií o údajnom plánovanom útoku s tým, že jeho prípravy sa týkali prvej časti tohto roka.

Dubaj 21. septembra (TASR) - Bahrajn v pondelok oznámil, že zmaril pripravovaný "teroristický útok" militantov s podporou Iránu, ktorého terčom sa tento rok mali stať diplomati a cudzinci v tomto ostrovnom štáte v Perzskom zálive. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Vyhlásenie bahrajnského ministerstva vnútra potvrdilo predošlé správy médií o údajnom plánovanom útoku s tým, že jeho prípravy sa týkali prvej časti tohto roka.

Saudskoarabská štátna televízia a bahrajnské noviny Achbar al-Chalídž v nedeľu informovali, že podľa vyšetrovania ministerstva vnútra zamýšľala nová skupina nazvaná Brigáda Kásema Solejmáního zaútočiť na viacero verejných a bezpečnostných objektov v Bahrajne. Tieto správy neuvádzali časový rámec pripravovaných útokov.

"Chceme objasniť, že tento prípad pochádza zo začiatku roka 2020 a momentálne sa ním zaoberá príslušný súd," uvádza sa v stanovisku ministerstva.

Iránske úrady sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrili. V minulosti však Teherán popieral akékoľvek zasahovanie do vnútorných záležitostí Bahrajnu.

Bahrajn, kde sídli 5. flotila námorných síl USA i ďalšie zahraničné námorné jednotky, často obviňuje šiitský moslimský Irán zo snahy rozvracať kráľovstvo, ktoré má väčšinovo šiitské obyvateľstvo a v ktorom vládnu sunniti.

Bahrajn bol jediným arabským štátom Perzského zálivu, ktorý zažil väčšie prodemokratické protesty počas tzv. arabskej jari v roku 2011. Demonštrácie prevažne šiitského opozičného hnutia potlačili s pomocou Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov, píše Reuters.

Noviny Achbar al-Chalídž uviedli, že prekazené útoky mali byť pomstou za januárové zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního pri americkom útoku dronom v Iraku.

Bezpečnostné sily podľa správy prípravy útoky zmarili po tom, ako našli výbušné zariadenie, ktoré terčom mala byť zahraničná delegácia na návšteve Bahrajnu. Noviny dodali, že žalobu pripravujú proti 18 obvineným osobám, z ktorých deväť sa v súčasnosti nachádza v Iráne.