Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Bahrajn zrušil víza dvom aktivistom HRW tri dni pred stretnutím IPU

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

IPU uviedla, že si je vedomá zrušenia víz, avšak nie je zodpovedná za vízový proces, ktorý je suverénnym rozhodnutím hostiteľskej krajiny.

Manáma 10. marca (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok uviedla, že Bahrajn zrušil víza dvom jej členom, ktorí sa plánovali v sobotu zúčastniť na zhromaždení Medziparlamentnej únie (IPU). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Víza vydané 30. januára pre dvoch aktivistov z HRW boli zrušené 8. marca, tri dni pred začiatkom zhromaždenia. HRW má štatút stáleho pozorovateľa pri IPU.

IPU uviedla, že si je "vedomá" zrušenia víz, avšak "nie je zodpovedná za vízový proces, ktorý je suverénnym rozhodnutím hostiteľskej krajiny". IPU združuje národné parlamenty 178 štátov a jej cieľom je presadzovať demokraciu a ľudské práva.

Bahrajnské úrady bezprostredne neodpovedali na žiadosť AFP o komentár.

Šéfka HRW Tirana Hassanová označila zrušenie víz dvom členom organizácie za "nehorázny príklad eskalujúcej represie" zo strany kráľovstva.

Podľa HRW by IPU mala naliehať na Bahrajn, aby "prepustil všetky osoby väznené výlučne za pokojné zhromaždenie", a aby zrušil zákony zakazujúce politickým oponentom zúčastniť sa na voľbách.

Bahrajn bol jediným arabským štátom Perzského zálivu, ktorý počas tzv. arabskej jari v roku 2011 zažil väčšie prodemokratické protesty. Demonštrácie prevažne šiitského opozičného hnutia úrady potlačili.

Odvtedy boli uväznené stovky demonštrantov a opozičné politické strany sa ocitli mimo zákon. Podľa vlády demonštrantom poskytol výcvik a podporu Irán, Teherán to popiera, píše AFP.