Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Bakondi k streľbe na hraniciach: Prevádzači sú čoraz násilnejší

György Bakondi, archívna snímka. Foto: wikipedia.org

Bakondi povedal, že v tomto roku zadržali maďarské orgány 6444 narušiteľov štátnych hraníc, vlani v rovnakom období ich bolo 3830.

Budapešť 17. januára (TASR) - Prevádzači sú čoraz aktívnejší, na hraniciach dochádza už aj k násilným činom. Upozornil na to v pondelok v rozhovore pre agentúru MTI poradca predsedu maďarskej vlády pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi v súvislosti s tým, že na hraničnom priechode Eberau-Szentpéterfa došlo v pondelok k incidentu, počas ktorého prevádzač migrantov strieľal na vojakov rakúskej armády.

Streľba v okrese Güssing v Burgenlande si nevyžiadala zranenia. Ako oznámilo rakúske ministerstvo obrany, strelcovi sa podarilo z miesta činu ujsť a polícia po ňom spustila pátranie.

Bakondi povedal, že v tomto roku zadržali maďarské orgány 6444 narušiteľov štátnych hraníc, vlani v rovnakom období ich bolo 3830.

"Organizovaný zločin je veľmi aktívny, prevádzačské zločinecké skupiny sa pokúšajú prepašovať ilegálnych migrantov do cieľových krajín najrôznejšími spôsobmi. Maďarská pohraničná stráž však prísne uplatňuje platné zákony a chráni bezpečnosť maďarského obyvateľstva," zdôraznil premiérov poradca.

Podľa jeho slov v uplynulých týždňoch bolo niekoľko prípadov, keď prevádzači použili násilie voči maďarským policajným a vojenským hliadkam. V jednom prípade sa pokúsil vodič auta s migrantmi zraziť člena vojenskej hliadky, ktorá musela použiť streľbu na zastavenie unikajúceho vozidla.

"Na rakúskych hraniciach v oblasti obce Szentpéterfa vo Vašskej župe stále prebieha pátracia akcia po dnešnom ozbrojenom incidente za hranicami," spresnil Bakondi s tým, že maďarskú stranu ešte prehľadávajú maďarské orgány.

Rakúska polícia v tejto akcii zadržala iného podozrivého pašeráka pôvodom z Moldavska, po strieľajúcom pátra ďalej. Jeho národnosť nie je známa.