Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Balkán bičuje silná búrka, vyžiadala si najmenej päť ľudských životov

Otec evakuuje svoju dcéru z ich domu v doprovode policajtov 15. mája 2014 v Belehrade. Foto: TASR/AP

Stav núdze bol vyhlásený v mestách a obciach po celom Srbsku, ktoré sa stalo stredom pomaly sa pohybujúceho cyklónu.

Belehrad 15. mája (TASR) - Výnimočný stav vyhlásila dnes vláda v Srbsku v dôsledku silného pretrvávajúceho dažďa a rozsiahlych povodní, ktoré zasiahli krajinu, informoval spravodajský server Vesti-online.

Kabinet premiéra Aleksandra Vučiča požiadal o pomoc Európsku komisiu, ruského premiéra Dmitrija Medvedeva i slovinskú vládu.

Situácia v mnohých častiach krajiny i hlavnom meste Belehrad bola kritická a povodne si vyžiadali už najmenej päť obetí vrátane jedného hasiča.

Armáda v priebehu dnešného dňa evakuovala doposiaľ 3370 ľudí z najhoršie postihnutých oblastí. V centre Belehradu došlo k výpadkom elektriny, doprava sa odvíjala len veľmi pomaly alebo úplne skolabovala, píše server.

Bez elektriny zostalo podľa servera Novosti.rs vyše 300.000 domácností. Podľa meteorológov ide o najsilnejšie zrážky za uplynulých 117 rokov. Premiér Vučič označil povodne za najväčšiu katastrofu v histórii krajiny.

Najkritickejšia situácia bola na západe krajiny, kde voda zaplavila alebo zničila množstvo cestných komunikácií. Katastrofálny bol stav v meste Valjevo, ktoré po tom, čo ho úplne zaplavila rieka Kolubara, zostalo odrezané od okolia.

Muž stojí na zaplavenej ulici počas dažďa 15. mája 2014 v Belehrade.
Foto: TASR/AP


Stav núdze bol vyhlásený v mestách a obciach po celom Srbsku, ktoré sa stalo stredom pomaly sa pohybujúceho cyklónu. Ten priniesol za 30 hodín viac dažďových zrážok, než je priemer na mesiac máj.

Po búrke nasledoval prudký pokles teplôt, ďalší lejak a víchrica. Vo vyšších polohách v Srbsku, Chorvátsku a Bosne napadol sneh.

Smerom viac na západ, v Bosne, si záplavy vynútili evakuáciu stoviek ľudí. Cesty tam zaliala voda a niekoľko mostov odniesli rozvodnené rieky. Vláda v metropole Sarajevo preto nariadila armáde, aby vyslala vrtuľníky na záchranné misie.

Kvôli búrke a silnému vetru, ktorý dosahoval rýchlosť 150 kilometrov za hodinu, zatvorili úrady v Chorvátsku celé úseky hlavnej cesty na pobreží Jadranského mora.

Policajné auto sa brodí po zaplavenej ulici počas dažďa 15. mája 2014 v Belehrade.
Foto: TASR/AP


Chorvátsky meteorologický úrad vyhlásil v pevninskej časti krajiny najvyšší, teda červený stupeň pohotovosti. Varoval, že vietor bude natoľko silný, že môže váľať stromy a životu nebezpečnou rýchlosťou unášať trosky.

Tisíce domácnosti v regióne sú už od stredy bez elektriny, pričom k občasným výpadkom dochádza aj inde. Cyklón sa pomaly presúva na východ, tam zasiahol Bulharsko a Rumunsko.

V Bulharsku je nezvestná žena z mesta Kneža na severe krajiny, keď ho zasiahla povodeň. Na predmestí Čepinci v metropole Sofia hlásili vytvorenie tornáda, ktoré tam poškodzovalo strechy budov.

Hladiny riek stúpali aj Rumunsku medzi hlavným mestom Bukurešť a Karpatmi, pričom spôsobili záplavy približne v 20 dedinách.