Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Baltské krajiny zakázali vjazd vozidiel s ruskými poznávacími značkami

Na archívnej snímke kamióny stoja na medzinárodnom kontrolnom stanovišti na rusko-litovskej hranici v Kaliningradskej oblasti. Foto: TASR/AP

Člen hornej komory ruského parlamentu Andrej Klišas v reakcii na rozhodnutie Estónska v stredu uviedol, že Rusko by malo reagovať primerane.

Helsinki 13. septembra (TASR) - Estónsko, Litva a Lotyšsko zakázali na svoje územie vjazd vozidlám s ruskými poznávacími značkami. Ich spoločný krok je v súlade so sankciami Európskej únie voči Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Estónsko zákaz zaviedlo v stredu ráno, Litva a Lotyšsko v predchádzajúcich dňoch. Estónske ministerstvo vnútra uviedlo, že ide o súčasť sankcií proti Ruskej federácii, ktoré Európska komisia zverejnila 8. septembra. Na základe nich motorové vozidlá registrované v Rusku nesmú vstúpiť na územie 27 členských krajín EÚ.

"Cieľom sankcií voči Rusku je donútiť krajinu-agresora stiahnuť sa k svojim hraniciam," uviedol vo vyhlásení estónsky minister vnútra Lauri Läänemets. "V konzultáciách s lotyšskými a litovskými úradmi sme uznali za vhodné, že obmedzenia sú najúčinnejšie, keď sú sankcie zavedené spoločne," dodal.

"Nemôžeme občanom štátu-agresora umožniť využívať výhody ponúkané slobodou a demokraciou, zatiaľ čo Rusko pokračuje vo svojej genocíde na Ukrajine," uviedol estónsky minister zahraničných vecí Margus Tsahkna. Estónska vláda má podľa jeho slov vo štvrtok rokovať o tom, ako naložiť s ruskými vozidlami, ktoré sa už na území krajiny nachádzajú. Litovské colné úrady uviedli, že za posledných 48 hodín odmietli povoliť vstup 36 vozidlám s ruskými poznávacími značkami.

Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v utorok kroky Európskej komisie označil za rasistické. Moskva podľa jeho slov môže prijať odvetné opatrenia, prerušiť diplomatické väzby s EÚ a povolať z Bruselu svojich diplomatov.

Člen hornej komory ruského parlamentu Andrej Klišas v reakcii na rozhodnutie Estónska v stredu uviedol, že Rusko by malo reagovať primerane.