Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Balzanovu cenu 2018 udelili dvom nemeckým vedcom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Osobitnú cenu za humanitu, mier a bratstvo medzi národmi dotovanú sumou milión švajčiarskych frankov udelili medzinárodnej humanitárnej organizácii na pomoc deťom Terre des Hommes.

Miláno 10. septembra (TASR) - Laureátmi Medzinárodnej Balzanovej ceny 2018 sa stali nemeckí vedci Jürgen Osterhammel, ktorý sa venuje predovšetkým svetovej histórii, a fyzik Detlef Lohse.

Ocenenie nesúce meno Eugenia Balzana - niekdajšieho novinára a spoluvlastníka denníka Corriere della Sera, ktorý ušiel z Talianska pred fašistami a do konca života žil vo Švajčiarsku - je dotované sumou po 750.000 švajčiarskych frankov (v prepočte 664.000 eur). Polovica tejto sumy sa musí využiť na financovanie výskumných projektov.

Osobitnú cenu za humanitu, mier a bratstvo medzi národmi dotovanú sumou milión švajčiarskych frankov (v prepočte 885.000 eur) udelili medzinárodnej humanitárnej organizácii na pomoc deťom Terre des Hommes.

Medzinárodná Balzanova nadácia so sídlom v Miláne a Zürichu, ktorú založila novinárova dcéra Angela Balzanová, oceňuje od roku 1961 mimoriadne vedecké výsledky z oblasti humánnych i prírodných vied, ale aj osobnosti zo sféry umenia a kultúry.