Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Balzanovu cenu udelili vedcom, ktorí sa venujú klimatickým otázkam

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 19. novembra v Ríme za účasti talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu. Balzanova cena patrí medzi najprestížnejšie akademické ocenenia na svete.

Miláno 14. septembra (TASR) - Trojica vedcov zameriavajúcich sa na klimatické otázky je medzi tohtoročnými laureátmi Balzanovej ceny, ktorú udeľujú jednotlivcom alebo organizáciám za vynikajúce výsledky v oblasti prírodných vied, humanitných vied, kultúry a mierového úsilia. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AP.

Susan Trumboreovú ocenili za prínos k bádaniu uhlíkového cyklu a jeho účinku na podnebie, ako aj za priekopnícke využívanie merania uhlíkovou metódou C14. Americká vedkyňa je riaditeľkou Inštitútu Maxa Plancka pre biogeochémiu v nemeckom meste Jena a profesorkou vedy o systéme Zeme na Kalifornskej univerzite.

Jean-Marie Tarascon, francúzsky profesor vo výskumnom ústave College de France, dostal ocenenie za výskum v oblasti elektrochemického ukladania energie, konkrétne za urýchlenie vývoja lítiovo-iónových batérií pre elektroautomobily.

Španielskeho ekonóma Joana Martineza Aliera, emeritného profesora a bádateľa v Inštitúte environmentálnej vedy a technológie na Autonómnej univerzite v Barcelone, ocenili za prelomovú analýzu vzťahov medzi ekonomikami a prírodným prostredím.

Medzinárodná nadácia Balzanovej ceny každý rok udeľuje zvyčajne dve ocenenia za vedu a dve za humanitné vedy, pričom upriamuje pozornosť na nové alebo rozvíjajúce sa vedné oblasti. Laureáti dostávajú prémiu vo výške 750.000 švajčiarskych frankov (696.508 eur), z ktorých polovicu musia použiť na výskum.

Štvrté ocenenie, za ľudské práva, putuje do rúk Antonia Augusta Cancada Trindade, brazílskeho sudcu, ktorý slúži na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ) v Haagu. Nadácia ho ocenila za príspevok k definovaniu a vytvoreniu globálneho súdneho príkazu, ktorý môže byť uplatnený aj pre národné štáty.

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 19. novembra v Ríme za účasti talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu. Balzanova cena patrí medzi najprestížnejšie akademické ocenenia na svete.