Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Majiteľ zrútenej budovy v Savare bude pykať, skonfiškujú mu majetok

Zrútené steny fabriky, ktorá sa zrútila v stredu v Bangladéši. Foto: TASR/AP Photo

Údajne sa pod troskami nachádza ešte asi 600 ľudí a záchranári aj dnes, siedmy deň od tragédie, odpratávajú betónové sutiny.

Savar 30. apríla (TASR) - Najvyšší súd v Bangladéši dnes nariadil, aby vláda "okamžite" skonfiškovala majetok majiteľa zrútenej budovy v meste Savar neďaleko metropoly Dháka.

Tisíce protestujúcich, ktorí požadovali pre muža trest smrti, sa pritom dostali do zrážok s políciou, pričom najmenej 100 ľudí utrpelo zranenia. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

Dvojčlenná porota najvyššieho súdu dnes takisto požiadala, aby centrálna banka zmrazila majetok majiteľov piatich odevných tovární sídliacich v budove a aby peniaze použila na vyplatenie miezd a ďalších dávok zamestnancom tovární.

Rozhodnutie si na súde vypočul aj vlastník budovy Mohammad Sohel Rana a majitelia prevádzok. Z nariadenia vyplýva, že mzdy usmrtených zamestnancov vyplatia ich pozostalým.

Najmenej 386 ľudí zahynulo, keď sa 24. apríla zrútila ilegálne postavená osemposchodová budova nazývaná Rana Plaza. Sídlili tam viaceré odevné továrne, v ktorých pracovalo celkovo 3122 zamestnancov. Nie je známe, koľko ľudí bolo v čase nešťastia na pracovisku, ale z trosiek vytiahli živých približne 2500 osôb.

Údajne sa pod troskami nachádza ešte asi 600 ľudí a záchranári aj dnes, siedmy deň od tragédie, odpratávajú betónové sutiny.

Nešťastie je najhorším, aké postihlo odevný priemysel v Bangladéši. Továrne v Savare zásobujú maloobchodníkov po celom svete vrátane Západu. Bangladéšsky odevný priemysel bol v roku 2011 tretí najväčší na svete, po Číne a Taliansku, a v ostatnom desaťročí sa prudko rozvíjal.

Britská sieť obchodov s oblečením Primark oznámila, že takisto spolupracovala s továrňou v Rana Plaza. V pondelkovom vyhlásení uviedla, že poskytuje núdzovú pomoc po nešťastí a že vyplatí odškodné raneným obetiam, ktoré pracovali pre jej dodávateľa, ale tiež pozostalým.

Kanadská spoločnosť Loblaw, ktorej odevná značka Joe Fresh sa takisto vyrábala v Rana Plaza, v pondelok uviedla, že zabezpečí, aby obete a ich rodiny "dostávali finančné dávky v súčasnosti aj v budúcnosti".