Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Pri zrútení budovy v Dháke zahynulo najmenej 70 ľudí

V osemposchodovej budove sídlili malé odevné továrne, banka a niekoľko obchodov. Foto: TASR/AP

Prípady zrútenia viacposchodových budov sú v Bangladéši pomerne častým javom, keďže pri ich stavbe sa veľmi často nedodržiavajú postupy a predpisy.

Dháka 24. apríla (TASR) - Najmenej 70 mŕtvych a zrejme vyše 200 zranených si dnes vyžiadalo zrútenie osemposchodovej budovy v blízkosti bangladéšskej metropoly Dháka.

Informovali o tom dnes vládne zdroje, na ktoré sa odvoláva britská televízna a rozhlasová spoločnosť BBC.

Záchranári za pomoci vojakov intenzívne pokračujú v pátraní po ľuďoch zavalených pod ruinami zrútenej budovy.

Prípady zrútenia viacposchodových budov sú v Bangladéši pomerne častým javom, keďže pri ich stavbe sa veľmi často nedodržiavajú postupy a predpisy.

V osemposchodovej budove v Savare, vzdialenom 30 kilometrov od Dháky, sídlili malé odevné továrne, banka a niekoľko obchodov. Budova sa zrútila v čase rannej nákupnej špičky.

Podľa BBC zatiaľ nie je známe, prečo sa budova zrútila, ale miestne médiá informovali, že vo vonkajšom plášti budovy v utorok zaznamenali pukliny. Miestny policajný veliteľ pre agentúru Reuters uviedol, že majiteľ stavby ignoroval varovanie statikov nedovoliť zamestnancom a návštevníkom vstup do budovy kvôli puklinám.

Predstavitelia polície pre miestne médiá uviedli, že ako prvá sa dnes ráno zrútila zadná časť budovy a krátko na to spadla celá stavba s výnimkou nosného piliera a časti čelného múru. Neporušené zostalo len prvé poschodie.

Požiare a iné nešťastia sú v továrňach sľubne sa rozvíjajúceho odevného priemyslu v Bangladéši pomerne časté; vlani novembri pri požiari v továrni na predmestí Dháky zahynulo 112 jej zamestnancov. Podobný prípad ako dnes v Savare sa naposledy odohral v Dháke v roku 2010, keď pod ruinami zrútenej budovy prišlo o život najmenej 25 ľudí.

Odevný priemysel v Bangladéši produkuje výrobky pre západných predajcov, ktorí ťažia z nízkych nákladov na miestnu pracovnú silu.