Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Zrútenie budovy zrejme zavinili elektrické generátory

Zrútené steny fabriky, ktorá sa zrútila v stredu v Bangladéši. Foto: TASR/AP Photo

Počet obetí tragédie z 24. apríla vzrástol dnes na 512, pričom desiatky osôb sú stále nezvestné.

Dháka 3. mája (TASR) - Zrútenie osemposchodovej budovy v Bangladéši pravdepodobne zavinili elektrické generátory. Uviedol to dnes hlavný vyšetrovateľ nešťastia, ktorého citovala stanica BBC.

Vo vnútri budovy s odevnými závodmi sa nachádzali štyri veľké generátory, ktorých vibrácie mohli zapríčiniť kolaps objektu. Krátko pred pádom budovy sa ilegálne nainštalované zariadenia zapli v dôsledku výpadku elektrického prúdu.

"Spolu s vibráciami z tisícov šijacích strojov boli impulzom k zrúteniu," tvrdí šéf vládneho vyšetrovacieho tímu Main Uddin Chandakir.

Stavba nedokázala otrasy zvládnuť, keďže bola skonštruovaná zo slabých materiálov, napríklad z oceľových tyčí podradnej kvality.

Počet obetí tragédie z 24. apríla vzrástol dnes na 512, pričom desiatky osôb sú stále nezvestné. Záchranári vytiahli z trosiek okolo 2500 ľudí, z ktorých mnohí utrpeli zranenia. Prehľadávanie bude podľa záchranárov pokračovať do nájdenia posledného človeka.

Polícia vo štvrtok večer zatkla stavebného inžiniera, ktorý deň pred zrútením budovy varoval pred nebezpečenstvom. Abdur Razzák Chán je však tiež obvinený z toho, že pomohol majiteľovi nezákonne pridať na oficiálne schválenú päťposchodovú budovu Rana Plaza v meste Savar ďalšie tri poschodia.