Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Cyklón v Bangladéši má svoje obete, zničil približne 30.000 domov

Príslušníci Červeného polmesiaca vyzývajú ľudí, aby opustili pláž v bangladéšskom meste Barisal v dôsledku silného cyklónu, ktorý sa sformoval nad Bengálskym zálivom v nedeľu 26. mája 2024. Foto: TASR/AP

Cyklón Remal dorazil na pevninu v noci na pondelok a zasiahol pobrežie silným vlnobitím. Nad pevninou zoslabol na tropickú búrku, silné lejaky a vietor však pokračovali ďalej.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Dháka 27. mája (TASR) – Cyklón Remal, ktorý zasiahol pobrežné oblasti Bangladéša, si vyžiadal najmenej desať obetí a zničil približne 30.000 domov, desiatky tisíc ďalších poškodil, vyhlásili v pondelok miestne úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Väčšinu obetí spôsobili pády domov alebo zrútené steny," vyhlásil Showkat Ali, administrátor okresu Barisal, kde zahynulo sedem ľudí. Tri ďalšie zomreli v okolitých okresoch, niekoľko ľudí sa utopilo.

Cyklón Remal dorazil na pevninu v noci na pondelok a zasiahol pobrežie silným vlnobitím. Nad pevninou zoslabol na tropickú búrku, silné lejaky a vietor však pokračovali ďalej.

"Cyklón v oblasti poškodil viac než 123.000 domov, na približne 31.000 domoch je škoda totálna," uviedol pre AFP správca okresu Khulan, kde zahynuli dve osoby.

Jedna osoba zahynula v okrese Chittagong, kde sa viac než 40.000 ľudí pre silný dážď a vietor stále nachádza v krytoch, uviedol miestny správca.

Cyklón spôsobil výpadok dodávok elektrickej energie pre viac než 12,5 milióna obyvateľov, vyhlásil Biswanath Sikder zo štátnej energetickej spoločnosti a dodal, že jej dodávky budú obnovené po zlepšení situácie.