Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce ľudí museli opustiť utečenecký tábor Balukhali

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na mieste zasahovali stovky hasičov, ktorí oheň dostali pod kontrolu okolo polnoci miestneho času.

Dháka 23. marca (TASR) - Najmenej 50.000 osôb muselo opustiť utečenecký tábor Balukhali v bangladéšskom okrese Cox's Bazar, ktorý v pondelok zasiahol požiar. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Ide už o tretí požiar, ktorý v období štyroch dní zasiahol utečenecké tábory v tejto oblasti. Oheň sa podľa úradov rozšíril do ďalších troch táborov.

Utečenci utekali zo svojich príbytkov a niesli svoje osobné veci, píše AFP. Na mieste zasahovali stovky hasičov, ktorí oheň dostali pod kontrolu okolo polnoci miestneho času.

Organizácia Refugees International (RI) uviedla, že požiar zničil tisícky prístreškov a najmenej 50.000 ľudí muselo z tábora utiecť.

Šéf miestnych hasičov pre AFP povedal, že požiarnici majú správy o siedmich obetiach na životoch. Vládny úrad pre utečencov a polícia však zatiaľ úmrtia nepotvrdili.

Od augusta 2017 utieklo do Bangladéša z prevažne budhistického Mjanmarska približne 700.000 Rohingov, ktorí sú príslušníkmi tamojšej moslimskej menšiny. Urobili tak v dôsledku násilností a represií páchaných mjanmarskou armádou, ktoré viaceré ľudskoprávne organizácie označujú za genocídu.

V 34 táboroch v okrese Cox's Bazar žijú v stiesnených a biednych podmienkach státisíce Rohingov.