Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Študentov usvedčili z vraždy mladíka v Bangladéši, dostali trest smrti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Otec zavraždeného študenta po vynesení rozsudku vyjadril zadosťučinenie a súčasne nádej, že popravy budú vykonané v blízkej budúcnosti.

Dháka 8. decembra (TASR) - V Bangladéši odsúdili v stredu na smrť 20 univerzitných študentov usvedčených z účasti na brutálnej vražde kolegu, ktorý na internete zverejňoval príspevky kritické voči vláde. Informovala o tom agentúra AFP.

K vražde 21-ročného študenta Abrara Fahada došlo v roku 2019. Podľa zistení vyšetrovateľov ho páchatelia šesť hodín bili kriketovými palicami a inými tupými predmetmi. Študentovo zohavené telo sa našlo v priestoroch vysokoškolského internátu.

Len niekoľko hodín pred vraždou mladík zverejnil na Facebooku príspevok, v ktorom odsúdil bangladéšsku premiérku Hasínu Vadžídovú za to, že uzavrela dohodu s Indiou, upravujúcu využívanie vody z rieky Ganga.

Na autora príspevku následne zaútočili jeho kolegovia z elitnej bangladéšskej technickej univerzity, ktorí boli členmi študentského krídla vládnucej strany Ľudová liga (Avámí).

Bangladéšsky súd udelil 20 páchateľom tresty smrti a zvyšným piatim doživotný trest odňatia slobody. Všetci boli vo veku od 20 do 22 rokov, troch obžalovaných súdili v neprítomnosti.

Otec zavraždeného študenta po vynesení rozsudku vyjadril zadosťučinenie a súčasne nádej, že popravy budú vykonané v blízkej budúcnosti. Obhajoba avizovala, že sa voči udeleným trestom odvolá.

V Bangladéši sa najvyššie tresty, ktoré sa v krajine vykonávajú obesením, udeľujú pomerne často. V cele smrti tam v súčasnosti čakajú stovky ľudí, približuje AFP.