Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Bangladéši odsúdili militantov na trest smrti za útok z roku 2001

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Terčom bombových útokov z 20. januára 2001 bolo politické zhromaždenie organizované Komunistickou stranou Bangladéša.

Dháka 20. januára (TASR) – Súd v bangladéšskej Dháke uložil tresty smrti desiatim militantom zo zakázanej islamistickej skupiny, ktorí boli usvedčení z bombových útokov spáchaných v tomto meste pred 19 rokmi. Tlačová agentúra DPA o tom informovala v pondelok s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Terčom bombových útokov z 20. januára 2001 bolo politické zhromaždenie organizované Komunistickou stranou Bangladéša. Výbuchy si vyžiadali päť mŕtvych a desiatky zranených osôb.

Podľa zástupcu obžaloby majú odsúdených členov bangladéšskej odnože teroristickej organizácie Harkat al-Džihád al-Islámíja majú popraviť obesením po tom, ako boli podozrenia voči nim preukázané mimo akúkoľvek pochybnosť. Ďalších dvoch obžalovaných súd zbavil obvinení pre nedostatok dôkazov.

Militanti sa pri útokoch zameriavali na členov komunistickej strany, keďže ich vnímali ako bezvercov, povedal právnik.

Súd vyniesol rozsudok za prísnych bezpečnostných opatrení. Prítomní boli len štyria obžalovaní, zatiaľ čo na zvyšných vydal súd zatykač.

Uvedenej skupine pripisujú v Bangladéši najmenej 13 útokov militantov, ktoré sa odohrali v rokoch 1999 - 2005.

V bangladéšskom meste Čitágáon medzitým v pondelok odsúdili na smrť piatich bývalých policajtov, ktorí sa zodpovedali zo zabitia 24 ľudí počas protivládneho zhromaždenia pred 31 rokmi. Terčom streľby z 24. januára 1988 bola kolóna vtedajšej opozičnej líderky Hasíny Vadžídovej, ktorá je v súčasnosti bangladéšskou premiérkou. Cieľom policajtov bolo zabiť samotnú poličku, jej podporovatelia však okolo nej vytvorili "živý štít", citovala z obžaloby tlačová agentúra AP.