Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

POŽIAR REŠTAURÁCIE: Zahynulo najmenej 45 ľudí

Hasiči pracujú na zvládnutí požiaru, ktorý vypukol v obchodnom komplexe v Dháke v Bangladéši vo štvrtok 29. februára 2024. Foto: TASR/AP

Požiar vypukol vo štvrtok večer v reštaurácii v luxusnej štvrti Bailey Road v Dháke.

Dháka 1. marca (TASR) - Najmenej 45 ľudí zahynulo vo štvrtok pri požiari v reštaurácii jednej z komerčných budov v hlavnom meste Bangladéša. Približne 15 zranených hospitalizovali v kritickom stave. Podľa piatkového vyhlásenia hasičov vybuchla v kuchyne reštaurácie plynová fľaša a situáciu zhoršili ďalšie bezpečnostné nedostatky v budove. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Požiar vypukol vo štvrtok večer v reštaurácii v luxusnej štvrti Bailey Road v Dháke. Celú budovu, v ktorej sa nachádzali aj ďalšie reštaurácie, zachvátili plamene. Hasičom sa požiar podarilo dostať pod kontrolu po dvoch hodinách.

Situáciu s požiarom skomplikovali podľa riaditeľa miestnych hasičov plynové fľaše poukladané na schodiskách a v kuchyniach reštaurácií. Šéf národného hasičského zboru Main Uddin uviedol, že v budove boli bezpečnostné nedostatky. "Chýbali minimálne dve schodiská alebo požiarne východy," povedal pre AFP, pričom dodal, že väčšina ľudí sa udusila.

V Bangladéši nie sú výbuchy a požiare v budovách a továrňach neobvyklé. Často je to dôsledkom nedodržiavania bezpečnostných noriem. Tragické požiare často zapríčinia práve plynové fľaše, chybná klimatizácia či zlé elektrické rozvody.

K najhoršiemu požiaru v Bangladéši došlo v roku 2012, keď požiar zachvátil továreň na výrobu odevov na predmestí Dháky. Zahynulo viac než 100 ľudí a dve stovky ďalších sa zranilo.