Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Proti Macronovi protestovali v Dháke desaťtisíce ľudí

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Stovky policajtov na trase pochodu rozostavili barikády s ostnatým drôtom.

Dháka 27. októbra (TASR) - Desaťtisíce ľudí protestovali v utorok v bangladéšskom hlavnom meste Dháka proti francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi zato, že obhajoval zverejňovanie karikatúr proroka Mohameda. Demonštranti žiadali bojkot francúzskych výrobkov, pričom došlo i zapáleniu figuríny predstavujúcej Macrona. Informovala o tom agentúra AFP.

Na protestnom pochode, ktorý organizovala jedna z najväčších islamistických strán v Bangladéši, sa podľa odhadov polície zúčastnilo viac ako 40.000 ľudí. Pochod, ktorý sa začal pri najväčšej mešite v krajine, príslušníci poriadkových síl zastavili ešte predtým, než sa jeho účastníci dostali k francúzskej ambasáde v Dháke. Jeden z predstaviteľov tejto strany totiž pohrozil, že aktivisti zrútia celú budovu veľvyslanectva, ak nebude nariadený odchod francúzskeho veľvyslanca z krajiny.

Stovky policajtov na trase pochodu rozostavili barikády s ostnatým drôtom. Protestujúci, ktorí kričali heslá ako "bojkot francúzskym produktom" a vyzývali na potrestanie Macrona, sa napokon rozišli bez násilností.

Francúzsky prezident vyhlásil zintenzívnenie boja proti radikálnemu islamu po tom, ako bol 16. októbra brutálne zavraždený stredoškolský učiteľ dejepisu, ktorý ukázal študentom karikatúry moslimského proroka Mohameda. Macron v reakcii na vraždu verejne podporil slobodu prejavu, ktorá podľa neho zahŕňa aj zverejňovanie karikatúr.

Výroky francúzskeho prezidenta vyvolali protesty v mnohých krajinách islamského sveta. V Sýrii ľudia pálili Macronove fotografie, v líbyjskom hlavnom meste Tripolis podpaľovali francúzske vlajky, v supermarketoch v Katare a Kuvajte zasa vyhlásili bojkot francúzskych výrobkov a podobné výzvy sa objavili aj v Jordánsku i ďalších arabských štátoch. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Francúzsko z toho, že začalo "hon na čarodejnice" zameraný proti moslimom.