Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bangladéš vydal zatykač na držiteľa Nobelovej ceny Muhammada Júnusa

Ilustračné foto. Foto: TASR

Júnus (79) je bývalým profesorom ekonómie, ktorý založil banku Grameen poskytujúcu malé pôžičky, čím sa stal priekopníkom v boji proti chudobe.

Dháka 10. októbra (TASR) - Súd v Dháke vydal v stredu zatykač na bangladéšskeho ekonóma Muhammada Júnusa, nositeľa Nobelovej ceny mieru, keďže sa nedostavil na pojednávanie vo veci prepustenia pracovníkov spoločnosti pod jeho vedením. Tlačová agentúra AFP to uviedla vo štvrtok s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Prepustení pracovníci spoločnosti Grameen Communications (GC) podali žalobu a tvrdia, že dostali výpoveď, lebo si založili odbory. Júnus, ktorý stojí na čele GC, na súdne pojednávanie neprišiel a údajne sa zdržiava v zahraničí. Ďalší dvaja predstavitelia spoločnosti predvolanie uposlúchli a súd im uložil kauciu.

Júnusov advokát povedal pre AFP, že jeho klient "vycestoval z Bangladéša pred prijatím akéhokoľvek súdneho predvolania".

Júnus (79) je bývalým profesorom ekonómie, ktorý založil banku Grameen poskytujúcu malé pôžičky, čím sa stal priekopníkom v boji proti chudobe. Jeho politické ambície ho priviedli v roku 2007 do sporu s bangladéšskou premiérkou Hasínou Vadžídovou. Predpokladá sa, že Vadžídová stála aj za odvolaním Júnusa z čela banky Grameen v roku 2011.