Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Bangladéšsky súd za vzburu z roku 2009 udelil trest smrti 152 ľuďom

Účastníci vzbury pohraničníkov z roku 2009 prichádzajú na súd v Dháke. Foto: TASR/AP

Povstanie sa skončilo rokovaniami a ponukou amnestie. Po objavení desiatok tiel v masových hroboch a stokách však vláda ponuku amnestie stiahla.

Dháka 5. novembra (TASR) - Súd v Bangladéši udelil trest smrti 152 ľuďom za ich účasť na vzbure pohraničníkov v roku 2009, pri ktorej zahynulo 74 ľudí vrátane 56 vojakov a hlavného veliteľa polovojenských pohraničných jednotiek. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Metropolitný súd v Dháke udelil ďalšie prísne tresty - prevažne doživotie vo väzení - 157 ľuďom, prevažne členom pohraničnej stráže, pričom v najväčšom súdnom procese v krajine za uplynulé roky oslobodil 271 obžalovaných, ktorých bolo dovedna 846.

Sudca podľa AP zatiaľ nevyniesol všetky rozsudky, jeho čítanie stále pokračovalo.

Krvavá rebélia, pri ktorej prišli o život prevažne vojenskí dôstojníci, vypukla len dva mesiace po tom, čo armáda odovzdala moc novozvolenej vláde premiérky Hasíny Vadžídovej.

Pohraničníci začali ozbrojený odpor koncom februára 2009 počas výročného stretnutia v hlavnom meste Dháka. Vyhlasovali, že bojujú proti diskriminácii a za lepšie platové a pracovné podmienky.

Povstanie sa skončilo rokovaniami a ponukou amnestie. Po objavení desiatok tiel v masových hroboch a stokách však vláda ponuku amnestie stiahla.

Vláda vymenovala dve komisie, ktoré revoltu vyšetrovali - jednu pod vedením armády a druhú v kompetencii ministerstva vnútra.

Súd už v roku 2011 v rovnakom prípade odsúdil 108 pohraničníkov na sedemročné väzenie a ďalších 549 na štyri mesiace až šesť rokov odňatia slobody.