Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bangladéš začal očkovať tisíce rohinských utečencov

Na snímke očkovanie rohinských utečencov v Bangladéši, 10. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Väčšina Rohingov žijúcich v Bangladéši utiekla v roku 2017 pred bezpečnostnými zložkami zo susedného Mjanmarska a aj po štyroch rokoch je stále malá šanca, že by sa vrátili domov.

Dháka 10. augusta (TASR) – Bangladéš začal v utorok očkovať príslušníkov moslimskej menšiny Rohingov žijúcich v preplnených utečeneckých táboroch. Ako informovala agentúra AFP, táto chudobná juhoázijská krajina aktuálne bojuje s rekordným nárastom nových prípadov nákazy koronavírusom.

Tamojší zdravotnícki predstavitelia uviedli, že v táboroch, ktoré sú domovom približne 850.000 Rohingov, bolo zaznamenaných 2600 prípadov ochorenia COVID-19 a 29 súvisiacich úmrtí. Mnohí odborníci však tvrdia, že tieto údaje sú pravdepodobne značne podhodnotené.

V rámci prvotnej fázy očkovania dostane v nasledujúcich troch dňoch dávku čínskej vakcíny Sinopharm zhruba 48.000 utečencov vo veku nad 55 rokov, povedal šéf tamojšej oblasti zdravotníctva.

Úrady uviedli, že v táboroch uskutočnili rozsiahlu kampaň, v rámci ktorej dobrovoľníci informovali utečencov o dôležitosti vakcinácie.

Príslušníci moslimskej menšiny Rohingov čakajú na vakcínu proti ochoreniu COVID-19 v utečeneckom tábore v prístavnom meste Cox's Bazar na juhovýchode Bangladéša v utorok 10. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


Zástupca bangladéšskeho splnomocnenca pre otázky utečencov Šamsud Duza pre AFP uviedol, že tento týždeň začnú očkovať aj 18.000 Rohingov premiestnených na ostrov v Bengálskom zálive.

Bangladéš v posledných mesiacoch zaznamenal vysoký nárast nových prípadov nákazy koronavírusom, na základe čoho je v lockdowne značná časť krajiny vrátane utečeneckých táborov.

Bangladéš doposiaľ zaznamenal približne 1,4 milióna prípadov a takmer 23.000 úmrtí. Zhruba 98 percent nových infekcií spôsobil nákazlivejší variant delta, ktorý bol vôbec prvýkrát zistený v susednej Indii.

Väčšina Rohingov žijúcich v Bangladéši utiekla v roku 2017 pred bezpečnostnými zložkami zo susedného Mjanmarska a aj po štyroch rokoch je stále malá šanca, že by sa vrátili domov, analyzuje AFP.