Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Bangladéšska vláda schválila zavedenie trestu smrti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K tomuto kroku pristúpila po vlne celonárodných protestov proti nárastu počtu skupinových znásilnení a sexuálnych útokov v krajine.

Dháka 12. októbra (TASR) - Bangladéšska vláda v pondelok schválila návrh na zavedenie trestu smrti za znásilnenie. K tomuto kroku pristúpila po vlne celonárodných protestov proti nárastu počtu skupinových znásilnení a sexuálnych útokov v krajine. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Podľa správ miestnych aktivistov v období medzi januárom a septembrom zaznamenali v Bangladéši takmer 1000 takýchto incidentov, pričom viac ako pätina z nich boli skupinové znásilnenia. Nárast počtu takýchto prípadov je v krajine badateľný už niekoľko rokov.

Odborníci však tvrdia, že prísnejšie tresty problém nevyriešia. Podľa nich by mali príslušné orgány bezodkladne riešiť systémové problémy v súdnych procesoch s páchateľmi obvinenými zo znásilnenia a takisto poukazujú na mimoriadne nízku mieru odsúdených páchateľov.

Kabinet, ktorému predsedá premiérka Hasína Wadžídová, schválil trest smrti ako najvyšší možný trest v prípade znásilnenia.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

"Zákon si vyžadoval rýchlu zmenu...(Kabinet) rozhodol, že nariadenie vstúpi do platnosti od zajtra po tom, čo ho schváli prezident, keďže parlament momentálne nezasadá," spresnil uviedol bangladéšsky politik a právnik Anisul Huq.

Krajinou otriasla vlna protestov po tom, čo sa na internete objavilo polhodinové video, na ktorom skupina mužov v juhovýchodnej časti Bangladéša surovo znásilňuje mladú ženu.

Podľa štúdie Organizácie Spojených národov (OSN) z roku 2013, 88 percent mužských respondentov z vidieckych oblastí v krajine a 95 percent mužov z miest sa vyjadrilo, že po priznaní sa k znásilneniu nečelili žiadnym trestnoprávnym následkom.