Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Banksy odhalil novú nástennú maľbu na múre zničenej budovy v Boroďanke

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Boroďanke sa objavili i ďalšie dve nástenné maľby, ktoré podľa BBC vykazujú znaky typické pre Banksyho tvorbu.

Kyjev 12. novembra (TASR) - Známy streetartový umelec Banksy odhalil svoje najnovšie dielo – tancujúcu gymnastku – na stene obytnej budovy poškodenej ostreľovaním v ukrajinskom meste Boroďanka. Banksy fotografiu diela zverejnil v noci na sobotu na svojom účte na Instagrame. TASR správu prevzala zo staníc BBC a Sky News.

V Boroďanke sa objavili i ďalšie dve nástenné maľby, ktoré podľa BBC vykazujú znaky typické pre Banksyho tvorbu. Na jednej z nich je dieťa, ktoré v zápase v džude vyhráva nad ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Sky News pripomína, že šéf Kremľa je fanúšikom bojových umení a až donedávna bol držiteľom čierneho opasku v džude, ktorý mu však Medzinárodná džudistická federácia (IJF) po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu odobrala.

Druhé dielo zobrazuje dve deti, ktoré sa hojdajú na protitankovom ježkovi. Banksy sa však k vytvoreniu týchto dvoch diel zatiaľ oficiálne neprihlásil.

Ďalšie dielo pripisované Banksymu – gymnastka s fixačným golierom na krku mávajúca stuhou – sa objavila aj na zničenej budove v meste Irpiň.

Boroďanka, Irpiň a ďalšie predmestia Kyjeva sa stali symbolom ruských zločinov po tom, čo tam po stiahnutí sa ruských vojakov koncom marca a začiatkom apríla v uliciach i v masových hroboch našli stovky tiel zabitých civilistov, pričom mnohí z nich mali na telách známky mučenia.