Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Namiesto Obamu predniesla týždenný príhovor matka zabitého školáka

Barack Obama Foto: TASR/AP

Matka zabitého chlapca povedala, že tisícky rodín v Spojených štátoch sa tiež ponorili do rovnakého žiaľu.

Washington 13. apríla (TASR) - Tradičný týždenný príhovor amerického prezidenta Baracka Obamu predniesla namiesto neho Francine Wheelerová, ktorej šesťročný syn Ben sa stal obeťou streľby na základnej škole v Newtowne v Connecticute, informovala dnes tlačová agentúra AP.

Wheelerová bojovala so slzami takmer od začiatku, bola to hlboko osobná výzva Američanom a ich lídrom, aby konali proti násiliu, páchanému so strelnými zbraňami.

Prvý raz od nástupu Obamu a amerického viceprezidenta Joea Bidena do úradu v roku 2009 sa stalo, že týždenný rozhlasový a internetový príhovor urobil niekto iný.

Matka zabitého chlapca povedala, že tisícky rodín v Spojených štátoch sa tiež ponorili do rovnakého žiaľu. Zdôraznila, že treba konať skôr, ako sa ich tragédia stane aj tragédiou ďalších ľudí.

Otec chlapca - David Wheeler - stál po boku svojej manželky, keď v piatok v Bielom dome nahrávali dnes zverejnený príhovor. Biely dom uviedol, že Wheelerovci si text napísali sami.

S Obamovou podporou niektoré rodiny obetí streľby v škole Sandy Hook začali vyvíjať zvýšené úsilie na presadenie zákona na kontrolu zbraní v Kongrese.

Osud legislatívy sa minulý týždeň stal neistým a Obama odcestoval do Hartfordu - neďaleko Newtownu - aby zákon podporil. Naspäť do Washingtonu s ním odišlo aj 12 rodinných príslušníkov obetí, ktorí sa mali stretnúť so senátormi.

Senát zvažuje návrh zákona demokratov, podporovaný Obamom, čo sprísňuje previerky ľudí, ktorí si budú chcieť kúpiť zbraň, zvyšuje tresty za ilegálny predaj zbraní a posilňuje bezpečnosť v školách.

Zákon sa vo štvrtok dostal cez prvé prekážky a senátori budú na budúci týždeň hlasovať o dodatkoch. Nie je však isté, či zákon má šancu v republikánmi kontrolovanej Snemovni reprezentantov.

Krátko po štvrtkovom hlasovaní v Senáte povedal hovorca Bieleho domu Jay Carney, že hlas rodín obetí z Newtownu možno bude "rozhodujúcim faktorom".