Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bardotová musí za urážky voči Réuniončanom zaplatiť pokutu 20.000 eur

Brigitte Bardotová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Herečka sa neskôr za svoje slová čiastočne ospravedlnila.

Paríž 4. novembra (TASR) - Súd v meste Saint-Denis odsúdil vo štvrtok francúzsku herečku Brigitte Bardotovú na zaplatenie pokuty vo výške 20.000 eur za verejnú urážku obyvateľov ostrova Réunion. Informoval o tom denník Le Figaro.

Bardotová, ktorá je aktívnou bojovníčkou za práva zvierat, vyvolala v roku 2019 veľké pobúrenie svojím tvrdením, že obyvatelia francúzskeho ostrove Réunion sú "zdegenerovaní divosi".

V otvorenom liste adresovanom miestnemu prefektovi herečka vtedy spomenula aj "barbarské tradície" ostrovanov voči zvieratám a o Réunione sa zmieňuje ako o "diablovom ostrove". Osobitne poukázala na osud tamojších psov a mačiek. Spomína aj sviatky Tamilov sprevádzané rituálnym stínaním hláv kozám a capom a hádzaním ich vnútorností do mora, čo láka žraloky.

Vtedajšia ministerka pre zámorské územia Annick Girardinová v reakcii na tieto Bardotovej vyjadrenia poslala herečke otvorený list, v ktorom upozornila, že "rasizmus nie je názor, je to trestný čin".

Aj mnohí ostrovania vo svojich reakciách na sociálnych sieťach Bardotovú kritizovali za jej rasizmus a podnecovanie k rasovej nenávisti. Trestné oznámenie na herečku následne podalo viacero ľudskoprávnych organizácií i politikov.

Herečka sa neskôr za svoje slová čiastočne ospravedlnila a "vzala späť tie, ktoré vztiahla na ľudí, čo neubližujú zvieratám".

Spolu s Bardotovou v kauze figuroval aj Bruno Jacquelin, tlačový tajomník 87-ročnej herečky, ktorý bol stíhaný za spoluúčasť na verejných urážkach. Súd v meste Saint-Denis v metropolitnej oblasti Paríža vo štvrtok rozhodol, že Jacquelin musí zaplatiť pokutu 4000 eur.

Prokuratúra pôvodne žiadala, aby Bardotovej vyrubil pokutu vo výške 25.000 eur a od jej hovorcu vymáhal zaplatenie 5000 eur.

Bardotová sa priatelí s Jeanom-Marie Le Penom, bývalým vodcom krajne pravicového Národného frontu (FN), a blízka si je aj s jeho dcérou Marine, ktorá vedie Národné združenie - nástupnícku stranu po FN. Bardotová je známa aj tým, že kvôli rituálnemu zabíjaniu zvierat často útočí na židovskú a moslimskú komunitu vo Francúzsku.