Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Barnier: EÚ nemieni predstierať rokovania o brexite

Na archívnej snímke Michel Barnier. Foto: TASR/AP

Podľa šéfa Európskej komisie Londýn doposiaľ nešpecifikoval riešenia, ktorými by sa dala nahradiť tzv. írska poistka, hlavná prekážka brániaca dosiahnutiu dohody.

Štrasburg 18. septembra (TASR) - Európska únia chce viesť skutočné, a nie predstierané rokovania o brexite, povedal v stredu v Štrasburgu poslancom Európskeho parlamentu hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

"Určite nejde o to, predstierať rokovania... Je našou zodpovednosťou realizovať tento proces rozhodne a úprimne," vyhlásil Barnier, ktorého citovala agentúra AFP. Zdôraznil pritom, že ide o veľmi komplexný a náročný proces.

"Nám nestačí vysvetlenie, prečo treba odstrániť (írsku) poistku. Potrebujeme právne uskutočniteľné riešenia, reagujúce na problémy spôsobené brexitom," vyhlásil Barnier podľa agentúry DPA.

Dosluhujúci predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predtým europoslancom povedal, že riziko neriadeného brexitu bez dohody, ktorý si EÚ neželá, zostáva stále "veľmi reálne".

Podľa šéfa Európskej komisie Londýn doposiaľ nešpecifikoval riešenia, ktorými by sa dala nahradiť tzv. írska poistka, hlavná prekážka brániaca dosiahnutiu dohody.

Juncker v tomto smere očakáva od Johnsona "konkrétne, realizovateľné riešenia v písomnej podobe". Írska poistka má zamedziť obnoveniu tvrdej hranice medzi oboma časťami írskeho ostrova.

"Nie som si istý, či sa nám to (dosiahnutie dohody) podarí. Zostáva len veľmi málo času. Ale som presvedčený, že sa o to musíme pokúsiť,"
zdôraznil Juncker.