Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Barnier stále nevidí východisko z patovej situácie okolo brexitu

Na archívnej snímke Michel Barnier. Foto: TASR/AP

Vychádzajúc zo súčasného myslenia Británie je len ťažko mysliteľné, že dosiahneme právne uskutočniteľné riešenie, ktoré spĺňa všetky požiadavky backstopu, povedal Barnier.

Berlín 23. septembra (TASR) - Hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier v pondelok povedal, že súčasné stanovisko Londýna neponúka "žiaden základ pre dosiahnutie dohody" o odchode Británie z EÚ. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vychádzajúc zo súčasného myslenia Británie je len ťažko mysliteľné, že dosiahneme právne uskutočniteľné riešenie, ktoré spĺňa všetky požiadavky backstopu," povedal Barnier v Berlíne po rozhovore s nemeckým ministrom zahraničia Heikom Maasom.

Takzvaná írska poistka (backstop) má zabrániť opätovnému zavedeniu kontrol na hraniciach medzi členským štátom EÚ Írskou republikou a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva.

Európska komisia minulý týždeň dostala od britskej vlády návrh alternatívnych opatrení, ako po brexite zabrániť vzniku tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou. Predložené návrhy však podľa EK nie sú prijateľnou alternatívou k tzv. írskej poistke.

Dosluhujúci predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker v nedeľu povedal, že ak Británia opustí Európsku úniu bez dohody, medzi Írskou republikou a Severným Írskom znova vznikne tvrdá hranica.

Rozhovory majú pokračovať tento týždeň v Bruseli a v New Yorku. EÚ podľa Barniera zostáva otvorená rokovaniam a je pripravená vypočuť si nové návrhy z Británie aj v súvislosti s budúcimi vzťahmi. Zdôraznil však, že s návrhom riešenia patovej situácie musí prísť Londýn.

Napriek tomu, že britský parlament schválil zákon, že Spojené kráľovstvo nemôže odísť z EÚ bez dohody, premiér Boris Johnson trvá na tom, že Británia EÚ opustí 31. októbra či už s dohodou, alebo bez nej. Pôvodnú "rozvodovú" dohodu, ktorú Dolnej snemovni britského parlamentu predložila Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová, poslanci trikrát odmietli.