Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Barnier: Stretnutie s Barclayom týkajúce sa brexitu bolo konštruktívne

Na archívnej snímke Michel Barnier. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson opakuje, že Británia vystúpi z Únie 31. októbra bez ohľadu na to, či sa dovtedy podarí dohodnúť podmienky odchodu, alebo nie.

Brusel 11. októbra (TASR) - Vyjednávač Európskej únie pre tzv. brexit Michel Barnier oznámil, že jeho piatkové stretnutie s vyslancom Británie pre brexit Stephenom Barclayom bolo "konštruktívne". Informovala o tom agentúra AFP.

"Stretnutie so Stephenom Barclayom a britským tímom bolo konštruktívne a teraz idem informovať 27 veľvyslancov (EÚ) a riadiacu skupinu pre brexit v (Európskom) parlamente," povedal Barnier novinárom.

"Už som hovoril, že brexit je ako výstup na horu - potrebujeme ostražitosť, odhodlanie a trpezlivosť," vyhlásil Barnier. O šanciach na dosiahnutie dohody pred budúcotýždňovým summitom v Bruseli sa vyjadriť odmietol.

Predseda Európskej rady Donald Tusk v piatok vyhlásil, že dostal od írskeho premiéra Lea Varadkara "sľubné signály", pokiaľ ide o možnosť dosiahnuť ešte s Britániou pred jej blížiacim sa odchodom z Európskej únie dohodu.

Tusk pôvodne plánoval zastaviť rokovania s Britániou v piatok, vzhľadom na spomínané náznaky prelomu však teraz pripúšťa ich pokračovanie počas víkendu. Predstavitelia EÚ sa budú otázkou tzv. brexitu zaoberať na nadchádzajúcom summite, naplánovanom na budúci štvrtok a piatok v Bruseli.

Britský premiér Boris Johnson opakuje, že Británia vystúpi z Únie 31. októbra bez ohľadu na to, či sa dovtedy podarí dohodnúť podmienky odchodu, alebo nie. Zákon prijatý britským parlamentom pritom vyžaduje, aby premiér v prípade nedosiahnutia dohody do 19. októbra požiadal Brusel o odklad brexitu.