Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Báseň, prednesená Erdoganom v Baku, vyvolala konflikt Turecka s Iránom

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 17. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Teherán toto Erdoganovo gesto označil za podporu snáh Azerbajdžanu o zabratie tých častí územia Iránu, ktoré sú obývané Azerbajdžancami/Azermi.

Istanbul 12. decembra (TASR) - Turecko si predvolalo iránskeho veľvyslanca v Ankare. Dôvodom bola "agresívna" reakcia Iránu na báseň, ktorú turecký prezident Recep Tayyip Erdogan recitoval počas tohtotýždňovej návštevy Azerbajdžanu.

Teherán toto Erdoganovo gesto označil za podporu snáh Azerbajdžanu o zabratie tých častí územia Iránu, ktoré sú obývané Azerbajdžancami/Azermi.

Prevažne azerbajdžanskú populáciu, ktorá hovorí turkickým jazykom, majú tri iránske provincie: Západný Azerbajdžan, Východný Azerbajdžan a Ardabil.

Verše, ktoré Erdogan predniesol, obsahovali zmienku o tom, ako hranica násilne oddelila územia dávnych Azerov.

Riaditeľ komunikačného odboru tureckej vlády Fahrettin Altun vo svojom sobotňajšom vyhlásení uviedol, že Iránci skreslili význam básne, aby takto "podnecovali nezmyselné napätie".
Mevlüt Čavušoglu, archívna foto.
Foto: TASR/AP

V súvislosti s kauzou v sobotu telefonicky hovorili aj ministri zahraničných vecí Turecka a Iránu. Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu svojmu rezortnému kolegovi Mohammedovi Džavádovi Zarífovi povedal, že verejné vyhlásenia prichádzajúce z Teheránu a zamerané na tureckého vodcu sú "nepodložené" a neprijateľné - najmä v situácii, "keď medzi oboma vládami existujú iné komunikačné kanály".

Altun uviedol, že iránsky veľvyslanec v Ankare bol na turecké ministerstvo zahraničných vecí predvolaný v piatok večer. Stalo sa tak po tom, čo iránske ministerstvo zahraničia predvolalo tureckého veľvyslanca v Teheráne, aby vysvetlil Erdoganove "všetečné a neprijateľné" výroky v Baku.

Podľa Altuna však Erdoganom citovaná báseň "odráža emocionálne skúsenosti národa poškodeného v dôsledku okupácie azerbajdžanských území Arménskom. Neboli v nej žiadne odkazy na Irán".

Erdogan tento týždeň navštívil Baku a zúčastnil sa na vojenskej prehliadke na oslavu nedávnej dohody o prímerí, ktorá Azerbajdžanu po krátkom ozbrojenom konflikte s Arménskom umožnila získať späť kontrolu nad rozsiahlymi oblasťami Náhorného Karabachu a priľahlými regiónmi.

Teherán a Ankara udržiavajú väčšinou priateľské vzťahy - aj napriek tomu, že v regionálnych konfliktoch nestoja na rovnakých stranách - tak je to napr. v prípade vojny v Sýrii či obchodných sankcií USA proti Iránu.