Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Bašta povstalcov v Sýrii zaznamenala prvé úmrtie na koronavírus

Členovia agentúry pre humanitárnu pomoc dezinfikujú nemocnicu Ibn Sina v sýrskom Idlibe. Foto: TASR/AP

Úrady vystopovali ženine kontakty, urobili výtery na testovanie a požiadali kontaktovaných ľudí, aby sa dali do samoizolácie, dodal hovorca pre AFP.

Damask 21. augusta (TASR) - Bašta povstalcov v provincii Idlib na severozápade Sýrie zaznamenala prvé úmrtie na nový koronavírus, informoval v piatok predstaviteľ zdravotníctva. Citovala ho tlačová agentúra AFP.

Táto džihádistami ovládaná bašta je domovom približne troch miliónov ľudí a z nich mnohí žijú tesne vedľa seba v táboroch pre utečencov, ktorí museli počas deväťročnej vojny v Sýrii ujsť zo svojich domovov.

Imád Zahrán, hovorca riaditeľstva pre zdravotníctvo v oblastiach ovládaných povstalcami v provincii Idlib, povedal, že smrť 80-ročnej utečenkyne žijúcej v tábore v meste Sarmadá zaznamenali v utorok 18. augusta.

"Veľmi vážne trpela nedostatočnou činnosťou obličiek a vysokým krvným tlakom," spresnil Zahrán.

Úrady vystopovali ženine kontakty, urobili výtery na testovanie a požiadali kontaktovaných ľudí, aby sa dali do samoizolácie, dodal hovorca pre AFP.

Opozičný predstaviteľ zdravotníctva Marám aš-Šajch vo štvrtok neskoro večer uviedol, že táto oblasť v Idlibe zaznamenala 59 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 a jedno úmrtie.

Humanitárne skupiny celé mesiace pripravovali plán, ktorý má zabrániť vypuknutiu nákazy na severozápade Sýrie, kde ofenzívu sýrskeho režimu, podporovanú Ruskom, proti povstaleckej bašte v Idlibe zastavilo krehké prímerie.

Sýrska vláda oficiálne oznámila 2008 prípadov ochorenia COVID-19 vrátane 82 úmrtí v tých oblastiach, ktoré má pod kontrolou.

Avšak lekár v Damasku tvrdí, že skutočné počty sú pravdepodobne oveľa vyššie, lebo oficiálne údaje zachytávajú iba testovaných ľudí.

Poloautonómna kurdská administratíva na severovýchode Sýrie hlásila celkovo 280 prípadov nákazy vrátane 17 úmrtí.