Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Potomkovia továrnika Baťu zvažujú kvôli vráteniu majetku žalobu

Foto z výstavy Fenomén Baťa v Zlíne. Archívne foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Baťov majetok štát vyvlastnil po druhej svetovej vojne pre údajnú kolaboráciu továrnika s nacistami. Súdy bývalého Československa v nedávnej minulosti však tento postup označili za nezákonný.

Praha 20. mája (TASR) - Potomkovia legendárneho obuvníka Jana Antonína Baťu zvažujú, že sa obrátia kvôli vráteniu jeho majetku na medzinárodný súd so sídlom v Štrasburgu.
Informoval o tom denník Právo s odvolaním sa na dôverníka Baťovcov Mareka Belzu.

Baťov majetok štát vyvlastnil po druhej svetovej vojne pre údajnú kolaboráciu továrnika s nacistami. Súdy v nástupníckych krajinách bývalého Československa v nedávnej minulosti však tento postup označili za nezákonný.

Podľa Belzových slov je v súčasnosti ťažké hovoriť o konkrétnej sume, pretože samotný Jan Antonín Baťa žiadal štát o náhradu už v roku 1948, keď ju vyčíslil na 200 miliónov vtedajších dolárov. Zrejme však pôjde o rádovo desiatky miliárd.

Na Slovensku, kde súčasťou Baťovho impéria boli nielen závody v Partizánskom, ale aj viacero nehnuteľností, vrátane zámku v Bojniciach, rodina podľa zástupcov dedičov nemá záujem o reštitúciu a vrátenie majetku, ale mieni žiadať len peniaze, ktoré chce vraj investovať opäť v SR. Aj v tomto prípade ide podľa informácií internetového serveru eurozprávy.cz o miliardy eur.

Rodák z Uherského Hradišťa Jan Antonín Baťa, ktorý z úspešnej českej firmy vybudoval nadnárodný koncern, opustil Československo a usadil sa v Brazílii, aby sa do rodnej krajiny už nikdy nevrátil. Muž, ktorého v roku 1957 navrhli dokonca na Nobelovu cenu za mier, zomrel v juhoamerickom exile 23. augusta 1965 vo veku 67 rokov.