Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bauer: Spor o ponorky nebude vplývať na spoluprácu v rámci NATO

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kontrakt z roku 2016 sa týkal zostrojenia 12 ponoriek, ktoré mala francúzska firma Naval Group vyrobiť pre austrálske námorné sily.

Atény 18. septembra (TASR) - Spor medzi Francúzskom, Spojenými štátmi a Austráliou, ktorý sa týka vypovedania zmluvy na výrobu a dodávku francúzskych ponoriek, pravdepodobne nebude mať žiadny vplyv na "vojenskú spoluprácu" v rámci NATO, uviedol v sobotu admirál Rob Bauer, predseda Vojenského výboru Severoatalntickej aliancie.

Francúzsko vo štvrtok kritizovalo prekvapivé rozhodnutie Austrálie, ktorá zrušila "zmluvu storočia" na výstavbu konvenčných ponoriek uzavretú s Francúzskom a namiesto toho uprednostňuje ponorky poháňané jadrovou energiou a postavené s využitím amerických a britských technológií.

Kontrakt z roku 2016 sa týkal zostrojenia 12 ponoriek, ktoré mala francúzska firma Naval Group vyrobiť pre austrálske námorné sily. Kontrakt mal hodnotu 31 miliárd eur a šlo o najväčší obranný kontrakt zo strany Austrálie. Projekt sa však oneskoroval najmä z dôvodu požiadavky Canberry, aby mnohé komponenty pochádzali z miestnych zdrojov.

"Je to naozaj rana do chrbta. S Austráliou sme nadviazali vzťah dôvery, táto dôvera bola zradená," povedal vo štvrtok v reakcii na vypovedanie tejto zmluvy Austráliouz francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian pre rozhlasovú stanicu France Info.

Na archívnej snímke francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.
Foto: TASR/AP


Le Drianovo vyjadrenie je reakciou na stredajšie oznámenie Británie, Spojených štátov a Austrálie, že podpísali bezpečnostnú zmluvu o zdieľaní pokročilých obranných technológií so snahou kontrovať Číne.

Toto partnerstvo zároveň umožní Austrálii po prvý raz zostrojiť ponorky na atómový pohon.

Trilaterálna zmluva s názvom AUKUS bude tiež zahŕňať spoluprácu v oblasti umelej inteligencie, kvantových technológií a kybernetiky.

V reakcii na tento vývoj udalostí francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok povolal do Paríža veľvyslancov svojej krajiny v USA a Austrálii.