Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Bavorsko bude trestne stíhať použitie hesla „Od rieky po more“

Na archívnej snímke protestujúci sa zhromaždili počas propalestínskeho pochodu. Foto: TASR/AP

Použitie hesla môže byť trestné pri použití v nemčine alebo v iných jazykoch, vyplýva z textu zákazu.

Mníchov 10. novembra (TASR) - Heslo "Od rieky po more", ktoré často používajú účastníci na propalestínskych demonštráciách, bude v spolkovej krajine Bavorsko trestné. Spolková prokuratúra v Mníchove to v piatok potvrdila tlačovej agentúre DPA.

Použitie hesla môže byť trestné pri použití v nemčine alebo v iných jazykoch, vyplýva z textu zákazu. Slovné spojenie "Od rieky po more..." pôvodne používala Organizácia za oslobodenie Palestíny (OOP) pre úplné oslobodenie Palestíny od rieky Jordán až po Stredozemné more a zlikvidovanie štátu Izrael.

Nová právna charakteristika hesla vychádza z nariadenia nemeckého ministerstva vnútra, ktoré zakazuje teroristické hnutie Hamas a propalestínske združenie Samidún. Súvisí to s útokom teroristov z hnutia Hamas na Izrael 7. októbra, pri ktorom zavraždili vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov. Teroristi z Hamasu vtedy vyzvali moslimov, aby povstali proti Izraelu.

Pri zakáze združenia Samidún kancelár Olaf Scholz vysvetlil, že jeho členovia v nemeckých uliciach oslavovali teror Hamasu v Izraeli zo 7. októbra.

V Bavorsku budú vyšetrovať použitie tohto heslo rovnako ako iné heslá a symboly teroristických organizácií a budú za to rovnaké tresty ako za používanie nacistických hesiel alebo hákového kríža.

Podľa nemeckého trestného zákonníka za to hrozí väzenie do troch rokov alebo pokuta.

V ostatných spolkových krajinách rozhodnutia o zákaze používania hesla závisia od tamojších prokuratúr.