Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Katolícke diecézy v Bavorsku začnú viac chrániť svojich zamestnancov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rozhodnutie padlo takmer rok po tom, čo sa 125 zamestnancov cirkvi verejne priznalo k svojej homosexuálnej orientácii a žiadalo ukončenie diskriminácie na základe cirkevného pracovného práva.

Mníchov 23. novembra (TASR) - Prvé diecézy v Bavorsku oznámili, že začnú uplatňovať nové pracovno-právne predpisy prijaté nemeckou katolíckou cirkvou, zamerané na ukončenie diskriminácie cirkevných zamestnancov na základe sexuálnej orientácie. V stredu to uviedla agentúra DPA, informuje TASR.

Katolícki biskupi z 27 nemeckých diecéz odsúhlasili zmeny v utorok, čomu predchádzali niekoľkomesačné rokovania. Ako prvé ich začnú uplatňovať arcidiecézy v Mníchove, Freisingu a Bambergu, Würzburská diecéza sa podľa nich začne riadiť od začiatku budúceho roka.

Rozhodnutie padlo takmer rok po tom, čo sa 125 zamestnancov katolíckej cirkvi verejne priznalo k svojej homosexuálnej orientácii a žiadalo ukončenie diskriminácie na základe cirkevného pracovného práva.

Agentúra DPA pripomína, že doteraz bolo bežné, že ak sa zamestnanci cirkvi priznali ku vzťahu s osobou rovnakého pohlavia alebo sa po rozvode znovu vydali či oženili, mohli prísť o prácu.

Na to, aby bol nové pravidlá právne záväzné, ich však najprv musí oficiálne prijať všetkých 27 nemeckých diecéz.