Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bavorsko od zajtra vyhlásilo zákaz vychádzania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jednotlivé spolkové krajiny zvažujú, že opatrenia na obmedzenie spoločenského života zavedú celoplošne.

Mníchov 20. marca (TASR) – V nemeckej spolkovej krajine Bavorsko budú od zajtra po dobu dvoch týždňov platiť výrazné obmedzenia pohybu ľudí mimo svojho bydliska. Dnes to oznámil bavorský premiér Markus Söder, ktorý zároveň vyzval občanov, aby zostali doma, informovala o tom agentúra DPA.

Obyvatelia budú môcť svoje bydlisko opustiť iba v prípade vážnych dôvodov, medzi ktoré patrí cesta do práce, nevyhnutné nákupy, návšteva lekára alebo lekárne, pomoc iným či návšteva životného partnera. Povolené budú aj športové aktivity a prechádzky, ale len samostatne alebo v spoločnosti osôb, s ktorými človek žije v jednej domácnosti.

Nemecká vláda a jednotlivé spolkové krajiny podľa DPA zvažujú, že opatrenia na obmedzenie spoločenského života zavedú celoplošne, pretože občania nedostatočne rešpektujú nariadenia, aby sa zdržiavali doma.

Helge Braun, vedúci úradu kancelárky Angely Merkelovej, v rozhovore pre týždenník Der Spiegel pripomenul, že okolité krajiny podobné opatrenia zaviedli. Vláda bude podľa jeho slov sledovať pohyb obyvateľov počas víkendu a podľa toho prijme rozhodnutie.

Braun všetkých Nemcov vyzval, aby dodržiavali už zavedené opatrenia. Majú zredukovať sociálne kontakty, vyhýbať sa verejným zhromaždeniam a opúšťali svoje bydlisko len v nevyhnutnom prípade.

Merkelová v televíznom príhovore v stredu takisto apelovala na občanov, aby nehromadili zásoby a prejavovali solidaritu.