Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Bavorsko povolilo dopravu v rámci malého pohraničného styku s Rakúskom

Bavorský guvernér Markus Söder (vľavo) počas spoločnej tlačovej konferencie s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom po ich stretnutí v Mníchove 11. mája 2021. Foto: TASR/AP

Kurz a Söder sa zhodli, že napriek očakávanému výskytu nových variantov vírusu, ktoré si budú vyžadovať prispôsobenie proticovidových vakcín, sa chcú zamerať na podporu cestovného ruchu.

Mníchov 12. mája (TASR) - Doprava v rámci malého pohraničného styku medzi nemeckou spolkovou krajinou Bavorsko a Rakúskom, ktorá bola od decembra zakázaná pre pandémiu koronavírusu, je od stredy opäť povolená. Cestovanie medzi pohraničnými regiónmi bude povolené napríklad za účelom nákupov či rodinných návštev.

Oznámil to v utorok bavorský premiér Markus Söder, ktorý sa v Mníchove stretol s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom.

"Už od zajtra (stredy) povolíme pohraničnú dopravu, aby sme umožnili nákupy či návštevy priateľov a príbuzných - samozrejme za dodržania platných koronavírusových opatrení," vyhlásil Söder podľa stanice ORF.

Za porušenie zákazu cestovania medzi Rakúskom a Bavorskom doposiaľ hrozili finančné sankcie do výšky 2000 eur.

Predseda bavorskej vlády ocenil, že v Rakúsku výrazne klesla sedemdňová incidencia nákazy, ktorá sa dostala pod úroveň 100. V Bavorsku je momentálne na hodnote 116. "Čo bolo pre nás najdôležitejšie, je, že sa v Tirolsku podarilo poraziť juhoafrický variant (koronavírusu)," povedal Söder. Nemecko práve z tohto dôvodu zaradilo Tirolsko na zoznam rizikových oblastí a výrazne obmedzilo cezhraničnú dopravu.

Krajinská vláda vo Vorarlbersku však vyjadrila prekvapenie nad tým, že bavorská vláda oznámila zrušenie zákazu cestovania jednostranne bez predchádzajúcich konzultácií. Obe strany preto ešte pracujú na tom, aby na oboch stranách hranice platili rovnaké pravidlá. Nateraz však po vstupe do Rakúska naďalej platí povinná desaťdňová karanténa, uviedol podľa agentúry APA Christian Gantner, člen krajinskej vlády vo Vorarlbersku zodpovedný za otázky bezpečnosti.

V krátkom čase - Bavorsko od 21. mája a Rakúsko od 19. mája - plánujú uvoľniť opatrenia v oblasti cestovného ruchu. Ako priblížil Kurz, zaočkovaní, otestovaní a ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 cestujúci z nerizikových krajín, nebudú musieť po vstupe do Rakúska podstúpiť karanténu.

Kurz a Söder sa zhodli, že napriek očakávanému výskytu nových variantov vírusu, ktoré si budú vyžadovať prispôsobenie proticovidových vakcín, sa chcú zamerať na podporu cestovného ruchu. "Pre turizmus musíme niečo spraviť," poznamenal Söder.