Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bavorsko zrušilo všetky vianočné trhy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Bavorsko sa týmto spôsobom snaží dostať pod kontrolu štvrtú vlnu epidémie.

Mníchov 19. novembra (TASR) - Nemecká spolková krajina Bavorsko v piatok oznámila, že ruší všetky plánované vianočné trhy. Toto opatrenie je súčasťou rozsiahlejších obmedzení, ktoré sa rozhodla tamojšia vláda zaviesť v snahe zastaviť šírenie nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP.

"Situácia je veľmi, veľmi vážna a zložitá," povedal bavorský premiér Markus Söder na tlačovej konferencii, na ktorej zároveň oznámil zatvorenie klubov, barov a reštaurácií v nočných hodinách.

Bavorsko sa týmto spôsobom snaží dostať pod kontrolu štvrtú vlnu epidémie. Sedemdňová incidencia, teda počet prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov za týždeň, dosiahla v piatok v tejto spolkovej krajine podľa Inštitútu Roberta Kocha (RKI) hodnotu 625,3. To je výrazne viac ako aktuálne celoštátny priemer 340,7, ktorý v posledných týždňoch dosahuje každý deň rekordné úrovne od začiatku pandémie.

"Máme jasný cieľ: bojovať proti korone, chrániť ľudí a chrániť zdravotníctvo," uviedol Söder.

Bavorská metropola Mníchov oznámila z dôvodu zhoršenia epidemickej situácie zrušenie nadchádzajúcich vianočných trhov už v utorok, čím sa stala prvým väčším nemeckým mestom, ktoré sa rozhodlo pre takýto krok. Vianočné trhy do Mníchova každoročne prilákajú približne tri milióny návštevníkov, pripomína AFP.

Po Mníchove ohlásili rovnaké opatrenia viaceré ďalšie menšie mestá, avšak až Söderovo piatkové oznámenie odráža čoraz dramatickejšiu epidemickú situáciu, obzvlášť na juhu a východe krajiny, píše AFP. Okrem obmedzení nočného života budú môcť byť miesta konania športových a kultúrnych podujatí zaplnené maximálne na 25 percent svojej kapacity. Obchody budú musieť regulovať počet zákazníkov, dodal Söder.

Ešte prísnejšie opatrenia budú platiť prinajmenšom do polovice decembra v tých častiach Bavorska, kde incidencia presiahne hodnotu 1000 (v piatok to bolo osem okresov). V nich budú môcť fungovať len denné opatrovateľské služby, školy a obchody.

V Nemecku sa každoročne koná približne 2500 vianočných trhov. Návštevníci si na ne chodia pochutnať na varenom víne či pečených gaštanoch alebo nakúpiť rôzne drobnosti v drevených stánkoch. V časoch pred pandémiou prilákali ročne približne 160 miliónov domácich aj zahraničných návštevníkov, pričom tržby z predaja predstavovali podľa združenia trhovníkov (BSM) tri až päť miliárd eur.

Dosluhujúca nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vo štvrtok dohodla s premiérmi 16 spolkových krajín na zavedení nových opatrení, ktoré na celoštátnej úrovni obmedzia mobilitu nezaočkovaných osôb. Šéf RKI Lothar Wieler však v piatok novinárom povedal, že vzhľadom na exponenciálny nárast počtu nakazených, nebudú ani tieto obmedzenia dostatočné na to, aby ho spomalili.