Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bayer začne v roku 2022 vyrábať vakcínu spoločnosti CureVac

Na archívnej snímke z 30. augusta 2016 je závod nemeckého chemického a farmaceutického koncernu Bayer v Leverkusene. Foto: TASR/AP

CureVac v decembri oznámil, že prvé výsledky tretej fázy klinického testovania vakcíny CVnCoV vyrobenej na základe technológie mRNA očakáva koncom marca.

Berlín 1. februára (TASR) - Nemecká farmaceutická firma Bayer v pondelok oznámila, že od roku 2022 začne vyrábať vakcínu proti novému koronavírusu, ktorú vyvíja spoločnosť CureVac. Informovala o tom agentúra AFP.

"S radosťou vám oznamujem, že máme dostatočné kapacity na produkciu vakcíny od (firmy) CureVac založenú na (technológii) mRNA," povedal novinárom šéf farmaceutického konzernu Bayer Stefan Oelrich. Dodal, že počas prvých 12 mesiacov chce firma vyrobiť 160 miliónov dávok vakcíny.

CureVac v decembri oznámil, že prvé výsledky tretej fázy klinického testovania vakcíny CVnCoV vyrobenej na základe technológie mRNA očakáva koncom marca. Firma začala s vývojom vakcíny vlani v januári. Na trh by sa jej očkovacia látka mohla dostať v lete, pričom do konca roka plánuje dodať 300 miliónov dávok. V roku 2022 je naplánovaných 600 miliónov dávok, spresnil šéf firmy CureVac Franz-Werner Haas.

Obe spoločnosti oznámili spoluprácu už začiatkom januára. Tento krok privítal i nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

Ďalšia nemecká spoločnosť BioNTech v spolupráci s americkou spoločnosťou Pfizer vyvinula vakcínu, ktorá ako prvá získala podmienečný súhlas na použitie v Európe i Spojených štátoch. Táto vakcína je taktiež založená na technológii mRNA.