Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

BBC: V Rusku vládne cenzúra voči umelcom, ktorí nesúhlasia s vojnou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na zozname zakázaných umelcov sa ocitlo niekoľko ukrajinských hudobníkov a tri ruské kapely vrátane legendárnej rockovej skupiny Aquarium, píše BBC.

Moskva 21. marca (TASR) - Jedna z najväčších mediálnych spoločností Russian Media Group (RMG) vydala niekoľko dní po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vyhlásenie s vysvetlením, prečo už nebude na obľúbených rozhlasových alebo televíznych hudobných kanáloch hrať skladby istých umelcov. Uviedla to v nedeľu spravodajská stanica BBC.

"Dôvodom tohto rozhodnutia boli ostré vyhlásenia týchto hudobníkov na adresu Ruska v kontexte náročnej situácie medzi Ruskom a Ukrajinou," uvádzalo sa v spomínanom stanovisku.

Spoločnosť ďalej uviedla, že jej najvyššou prioritou je rešpekt voči poslucháčom a "arogantný a pohŕdavý postoj hudobníkov voči ruským poslucháčom" jej nenechal žiadnu inú voľbu, než s týmito umelcami ukončiť zmluvu.

Na zozname zakázaných umelcov sa ocitlo niekoľko ukrajinských hudobníkov a tri ruské kapely vrátane legendárnej rockovej skupiny Aquarium, píše BBC. Spevák tejto kapely Boris Grebenščikov nazval v príspevku na sociálnej sieti Instagram vojnu na Ukrajine "šialenstvom".

"Polovicu svojho života som strávil pod nejakým zákazom," povedal Grebenščikov pre BBC. "V 70. rokoch boli zákazy, v 80. rokoch - na tom nie je nič nezvyčajné. Tí stí ľudia, ktorí vás zakazujú, vám potom dávajú ceny," dodal.

Tlak na nesúhlasné hlasy v hudobnom priemysle je v ostrom kontraste s umelcami lojálnymi Kremľu, z ktorých niektorí minulý týždeň vystúpili na okázalom koncerte na moskovskom štadióne Lužniki. Na podujatí sa v hlavnej úlohe objavil prezident Vladimir Putin, pripomína britská spravodajská stanica.

Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred vpravo na pódiu) počas prejavu na koncerte, ktorý sa konal pri príležitosti ôsmeho výročia vyhlásenia Krymskej republiky a mesta Sevastopoľ za subjekty Ruskej federácie v Moskve v piatok 18. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Podľa hudobnej manažérky Eleny Savelevovej prichádza tlak na promotérov zvyčajne zo strany regionálnych bezpečnostných služieb, pričom ich úradníci sa objavujú v koncertných sálach a hrozia im uväznením a pokutami.

"Nikdy nie je uvedené, odkiaľ sú - žiadne meno, telefónne číslo, e-mail, úradná pečiatka. Môže to vyzerať ako fejk – len vytlačený zoznam s menami hudobníkov, spisovateľov alebo komikov," povedala pre BBC Savelevová.

Bez ohľadu na pôvod však zoznam reflektuje čoraz nepredvídateľnejšie prostredie pre ľudí v Rusku, ktorí nesúhlasia s vojnou. Pre niektorých hudobníkov to znamená, že ich jedinou možnosťou je vystupovať v zahraničí, pripomína BBC.