Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

BBC: V správe z vyšetrovania večierkov sa píše o porušení štandardov

Demonštrant proti konzervatívnej strane drží v ruke plagát s podobizňou britského premiéra Borisa Johnsona so slovami „Now Partygate“, 8 decembra 2021. Foto: TASR/AP

V správe, ktorá má 12 strán, sa podľa BBC jasne uvádza, že zhromaždenia na Downing Street v čase lockdownu "nemali byť povolené".

Londýn 31. januára (TASR) - V čiastočnej správe z vyšetrovania možných porušení pandemických opatrení členmi britskej vlády počas viacerých večierkov, ktorú zverejnili v pondelok popoludní, sa píše o "vážnom zlyhaní" pri dodržiavaní štandardov počas lockdownu. Informovali o tom na svojich webových stránkach stanice BBC a Sky News.

V správe sa podľa BBC píše o "vážnom zlyhaní" pri dodržiavaní najvyšších štandardov, ktoré sa očakávajú od osôb pracujúcich priamo "uprostred vlády", i štandardov, ktorých dodržiavanie sa v tom čase očakávalo od všetkých obyvateľov Británie. V čase možných porušení opatrení v Británii platil lockdown a zhromaždenia osôb boli obmedzené.

V správe, ktorá má 12 strán, sa podľa BBC jasne uvádza, že zhromaždenia na Downing Street v čase lockdownu "nemali byť povolené". V prípade ďalších zhromaždení nemalo byť povolené, aby sa ich priebeh vyvíjal "takým smerom, akým sa vyvíjal".

Záhrada v sídle britského premiéra na Downing Street bola "použitá na zhromaždenia bez povolenia či dohľadu". Vyšetrovatelia píšu, že konzumácia alkoholu na pracovisku je vo všetkých prípadoch nevhodná.

Britské denníky, ktoré ponúkajú na predaj pred novinovým stánkom v Londýne v sobotu 15. januára 2022. Úrad britského premiéra Borisa Johnsona sa v piatok 14. januára ospravedlnil Buckinghamskému palácu za organizáciu dvoch večierkov pre zamestnancov v predvečer pohrebu princa Philipa.
Foto: TASR/AP


Britský úrad vlády, ktorý toto vyšetrovanie vedie, predtým v pondelok oznámil, že správu zaslal úradu britského premiéra na Downing Street 10.

Premiér Boris Johnson má okolo 15.30 h miestneho času (16.30 h SEČ) vystúpiť s vyhlásením a následne čeliť otázkam od poslancov parlamentu.

Premiérov hovorca povedal, že zistenia v pondelok popoludní zverejnia na oficiálnej webovej stránke britskej vlády a takisto sprístupnia v knižnici Dolnej snemovne britského parlamentu.

Hovorca však nemohol bezprostredne potvrdiť, či budú zadržané časti správy vôbec niekedy zverejnené – z dôvodu vyšetrovania londýnskej Metropolitnej polície (MPS).

Vyšetrovanie možného porušenia pandemických opatrení vedie druhá stála tajomníčka úradu vlády Sue Grayová. MPS minulý týždeň začala vlastné vyšetrovanie, pri ktorom využíva aj závery z vyšetrovania tajomníčky Grayovej.