Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Viacerí členovia konzervatívcov žiadajú odstúpenie premiéra Johnsona

Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Johnsonovo odstúpenie žiadajú viacerí členovia konzervatívcov vrátane lídra škótskych konzervatívcov Douglasa Rossa.

Londýn 13. januára (TASR) - Viacerí služobne starší členovia britskej Konzervatívnej strany žiadajú odstúpenie premiéra Borisa Johnsona, ktorý v stredu priznal účasť na párty počas lockdownu v roku 2020. Informovala o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Johnson sa v stredu pred zákonodarcami ospravedlnil za to, že sa v máji 2020 počas lockdownu zúčastnil na večierku v záhrade svojho úradu na Downing Street 10. Zhromaždenia boli vtedy z dôvodu pandemických opatrení zakázané.

Johnsonovo odstúpenie žiadajú viacerí členovia konzervatívcov vrátane lídra škótskych konzervatívcov Douglasa Rossa. Ten povedal, že listom upozorní príslušný výbor Konzervatívnej strany, aby vyjadril nedostatok dôvery voči premiérovi.

"Voči Johnsonovi musí byť za jeho činy vyvodená zodpovednosť," povedal Ross. Pripomenul, že príslušné pravidlá schválila Johnsonova vláda.

Výbor, ktorý má na starosti aj výber lídra tejto strany, spustí proces hlasovania o dôvere premiérovi v prípade, ak takýto list dostane od najmenej 54 radových členov konzervatívcov, pripomína BBC.

Vládni ministri poslancov vyzvali, aby počkali na výsledky vyšetrovania druhej stálej tajomníčky úradu vlády Sue Grayovej o možnom porušení pandemických opatrení. Tieto výsledky by podľa BBC mali byt známe čoskoro.

Johnsonovo odstúpenie žiadal aj líder opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer.