Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

BBC:Väčšina ľudí je presvedčená o zjednotení Írska v priebehu 25 rokov

Írska vlajka. Foto: TASR/AP

Prieskum uskutočnili začiatkom apríla na vzorke približne 2845 osôb v Severnom Írsku a 1100 v Írsku.

Dublin 21. apríla (TASR) - Viac ako polovica obyvateľov Severného Írska a Írskej republiky je presvedčená, že tieto dve krajiny budú opäť zjednotené v priebehu najbližších 25 rokov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu stanice BBC zverejnených v utorok.

Prieskum uskutočnili začiatkom apríla na vzorke približne 2845 osôb v Severnom Írsku a 1100 v Írsku.

Celkovo 54 percent respondentov v Írsku a 51 percent v Severnom Írsku vyjadrilo presvedčenie, že Severné Írsko o 25 rokov už nebude súčasťou Spojeného kráľovstva.

Väčšina respondentov v oboch krajinách sa takisto domnieva, že zmena v podobe odčlenenia Severného Írska od Spojeného kráľovstva sa neuskutoční v priebehu najbližších desiatich rokov.

V Severnom Írsku by 49 percent ľudí hlasovalo za zotrvanie svojej krajiny v Spojenom kráľovstve a 43 percent by podporilo zjednotené Írsko, píše na svojej webovej stránke BBC.

V Írsku by zjednotenie podporilo 51 percent ľudí a za zotrvanie Severného Írska v Spojenom kráľovstve by sa vyslovilo 27 percent.

V referende o brexite v roku 2016 hlasovalo za zotrvanie Británie v EÚ 56 percent ľudí v Severnom Írsku, ktoré má 1,9 milióna obyvateľov.