Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Becherovka chce zmiernenie opatrenia na zákaz predaja liehovín

Foto: TASR

Na českej politickej scéne pribúdajú hlasy naznačujúce zrušenie zákazu v súčasnej podobe v priebehu nasledujúcich dní.

Praha 18. septembra (TASR) - Vedenie spoločnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka a.s. sa v súvislosti s obmedzovaním predaja liehovín v ČR i v susedných štátoch, vrátane Slovenska, obrátila prostredníctvom Európskej konfederácie výrobcov liehovín CEPS na zástupcu Európskej komisie s cieľom posúdiť tieto kroky a zaviesť opatrenia vedúce k zmierneniu celoplošného zákazu predaja liehovín. Informoval o tom generálny riaditeľ spoločnosti Anthony Schofield.

Firma zaslala dnes rezortom zdravotníctva a financií ČR odborný návrh postupu a súboru opatrení, ktoré by efektívne dokázali identifikovať zdravotnú nezávadnosť alkoholických výrobkov na českom trhu.

Tieto opatrenia by mali štátnym orgánom v ČR umožniť revidovať súčasný zákaz tak, aby sa týkal iba značiek, respektíve produktov, ktoré môžu potenciálne predstavovať ohrozenie zdravia spotrebiteľov. Informovali o tom české elektronické médiá.

Aj na českej politickej scéne pribúdajú hlasy naznačujúce zrušenie zákazu v súčasnej podobe v priebehu nasledujúcich dní.

Takúto možnosť naznačil minister zdravotníctva ČR Leoš Heger, usilovať sa o ňu mieni minister financií ČR Miroslav Kalousek a aj predseda výboru Snemovne Parlamentu ČR pre zdravotníctvo Boris Šťastný sa nechal počuť, že prohibícia nemôže trvať týždne alebo mesiace.

V stredu by sa na zasadaní tohto parlamentného grémia mali objaviť aj predstavitelia českej polície a zainteresovaných rezortov.