Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Belgicko vyšetruje vojakov podozrivých z náklonnosti k extrémizmu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Federálna prokuratúra potvrdila, že osoby, ktorých sa týkali prehliadky, sú podozrivé zo šírenia správ s úmyslom podnecovať páchanie trestných činov súvisiacich s terorizmom.

Brusel 3. novembra (TASR) - Belgická federálna justičná polícia z mesta Charleroi vykonala v stredu jedenásť prehliadok zameraných na vojakov podozrivých z prepojenia s extrémnou pravicou. Uviedla to televízna stanica RTBF.

Podľa správy informácie o sérii prehliadok potvrdila aj federálna prokuratúra. Vyšetrovatelia sa na základe zozbieraných dôkazov snažia zistiť, či podozriví vojaci svojím správaním alebo písomnými a elektronickými záznamami neporušili zákony pokrývajúce rasizmus, výzvy na násilie či dokonca terorizmus.

Prehliadky sa uskutočnili v kasárňach ministerstva obrany Florennes, Saint-Trond a Oud-Heverlee na juhu a severe krajiny, ako aj v súkromných domoch ôsmich vojakov.

Cieľom policajnej operácie nebolo priamo zatýkanie podozrivých osôb, ale zhromaždenie materiálu na ďalšiu analýzu (počítače, mobilné telefóny).

Federálna prokuratúra potvrdila, že osoby, ktorých sa týkali prehliadky, sú podozrivé zo šírenia správ s úmyslom podnecovať páchanie trestných činov súvisiacich s terorizmom.

RTBF pripomenula, že séria prehliadok nadväzuje na prípad elitného poddôstojníka Jurgena Coningsa, ktorý v marci tohto roku utiekol zo svojich kasární s ukradnutými zbraňami a vyhrážal sa útokmi na popredného imunológa, jeho rodinu a politikov. Conings figuroval v databáze Úradu na koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) ako "potenciálne násilný pravicový extrémista". Vojak na úteku nakoniec spáchal samovraždu a úrady pri vyšetrovaní tohto prípadu odhalili závažné nedostatky pri monitorovaní extrémizmu v radoch vojakov zo strany ministerstva obrany a vojenskej spravodajskej služby SGRS.

Po afére Coningsa z armády preventívne vyradili viacero kariérnych vojakov práve pre podozrenia z náklonnosti k extrémizmu.

RTBF však upozornila, že to nie je prvýkrát, čo belgické vojenské sily riešia otázku náklonnosti k pravicovo-extrémistickej ideológii. V septembri 2006 sa vyšetrovanie zameralo na viacero kasární z dôvodu vojakov a dôstojníkov, ktorí otvorene sympatizovali s rasistickými, antisemitskými a negativistickými ideami šírenými neonacistickou skupinou BBET, čo je skratka vo flámčine pre Krv-Zem-Česť-Vernosť. Vodcu BBET Tomasa Boutensa v roku 2014 odsúdili na päť rokov väzenia za šírenie násilnej ideológie a prípravu útokov zameraných na destabilizáciu krajiny. Boutens, ktorý už nie je v armáde, vyjadril verejnú podporu Coningsovi v čase, keď sa nachádzal na úteku.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)