Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Bejrút pokryl popol a smog z lesných požiarov

ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Väčšinu požiarov sa hasičom podarilo rýchlo dostať pod kontrolu, ale mnohé z nich naďalej horia alebo tlejú.

Bejrút 15. novembra (TASR) - Libanon zápasí už tretí deň s rozsiahlymi lesnými požiarmi, ktoré boli spôsobené aj ľudskou činnosťou. Oznámilo to v pondelok libanonské ministerstvo životného prostredia.

V niektorých oblastiach sú plameňmi ohrozené aj ľudské obydlia. Libanonský denník L'Orient-Le Jour informoval, že požiare si vyžiadali najmenej jednu obeť, ktorou je egyptský robotník.

Šíreniu ohňa napomáha sucho a "na túto ročnú dobu nezvyčajne vysoké teploty, ako aj silný vietor," uviedol minister životného prostredia Násir Jásín po stretnutí s premiérom Nadžíbom Mikátím.

Väčšinu požiarov sa hasičom podarilo rýchlo dostať pod kontrolu, ale mnohé z nich naďalej horia alebo tlejú.

"Je pravdepodobné, že tieto požiare spôsobilo úmyselne vypaľovanie trávy, ako aj iné činy," povedal Jásín. Dodal, že po páchateľovi týchto úmyselných činov začalo pátrať ministerstvo vnútra.

Mikátí vyzval na vyšetrenie príčin požiarov a prijatie opatrení, ktoré by zabránili vzniku ďalších. Súčasne ocenil úlohu libanonskej armády, civilnej obrany a ďalších zložiek, ktoré pomáhajú hasiť požiare.

Libanonský premiér kontaktoval v nedeľu predstaviteľov susedných štátov a zisťoval ich možnosti pomôcť Libanonu pri likvidácii požiarov.

Zrejme v dôsledku požiarov sa v nedeľu nad metropolou Bejrút vytvoril hustý smog. V niektorých častiach mesta zaregistrovali aj padajúci popol, ktorý nad Bejrút zavial silný vietor, dodal L'Orient-Le Jour.