Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

K zodpovednosti za výbuch v Bejrúte sa prihlásil Front an-Nusra

Miesto bombového útoku na juhu libanonskej metropoly Bejrút, pri ktorom dnes zahynuli najmenej štyria ľudia a 46 utrpelo zranenia. Foto: TASR/AP

Občianska vojna v Sýrii je v Libanone zdrojom napätia medzi príslušníkmi šiitskej a sunnitskej vetvy islamu.

Bejrút 21. januára (TASR) - Front an-Nusra, napojený na teroristickú sieť al-Káida, sa prihlásil k zodpovednosti za bombový útok na juhu libanonskej metropoly Bejrút, pri ktorom dnes zahynuli najmenej štyria ľudia a 46 utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra Sinchua.

Dnešný atentát je zatiaľ posledným zo série útokov zameraných na šiitov v Libanone a je podľa všetkého odvetou za účasť bojovníkov z Hizballáhu na bojoch v susednej Sýrii, kde sa angažujú na strane armády vernej prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Občianska vojna v Sýrii je v Libanone zdrojom napätia medzi príslušníkmi šiitskej a sunnitskej vetvy islamu. Kým šiiti podporujú Asadovu vládu a armádu, sunniti sú na strane povstalcov.

Na prelome rokov 2013 a 2014 došlo v Libanone k niekoľkým bombovým útokom, jednou z obetí sa stal aj bývalý minister financií Muhammad Šattah, blízky spolupracovník v roku 2005 zavraždeného premiéra Rafíka Harírího i jeho syna Saada.