Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Belehrad bude musieť skôr či neskôr uznať nezávislosť Kosova

Foto: TASR/AP

Tvrdí to predseda kosovskej vlády Hashim Thaci, ktorý súčasne vyzval aj Bosnu a Hercegovinu, ktorá doteraz samostatné Kosovo neuznala, aby tak učinila.

Sarajevo 12. apríla (TASR) - Kosovský premiér Hashim Thaci neočakáva, že srbské prezidentské a parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia 6. mája, budú mať na jeho krajinu akýkoľvek dosah.

Ako uviedol v rozhovore pre dnešné vydanie bosnianskeho denníka Dnevni Avaz, Belehrad skôr či neskôr bude musieť uznať nezávislosť Kosova, ktoré ďalej posilní svoju identitu.

Predseda kosovskej vlády využil príležitosť a vyzval aj Bosnu a Hercegovinu, ktorá doteraz samostatné Kosovo neuznala, aby tak učinila. "Kosovčania vždy zdôrazňovali, že majú porozumenie pre interné problémy Bosny a Hercegoviny, nadišiel čas, aby ste aj vy ukázali porozumenie pre nás," citovalo periodikum premiérove slová.

Do prezidentských a parlamentných volieb v Srbsku by sa za pomoci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) mali zapojiť aj na severe Kosova žijúci Srbi, čo však Priština vníma ako útok na suverenitu krajiny.