Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Srbi na demonštrácii podporili vojnu Ruska proti Ukrajine

Ľudia držia veľkú ruskú vlajku počas zhromaždenia na podporu Ruska v srbskom Belehrade v piatok 4. marca 2022. Foto: TASR/AP

Kým väčšina Európy odsúdila inváziu Ruska na Ukrajinu, mnoho ľudí v Srbsku stále podporuje Moskvu a štátne médiá v posledných dňoch obhajujú Putinove kroky.

Belehrad 4. marca (TASR) - Približne tisíc demonštrantov sa v piatok zhromaždilo v srbskom hlavnom meste Belehrad a podporilo inváziu Ruska na Ukrajine. Demonštranti skandovali heslá proti NATO a chválili ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Zhromaždení ľudia skandovali "Srbi - Rusi, naveky bratia", pričom pochodovali cez centrum Belehradu, svietili cestnými svetlicami a mávali ruskými vlajkami.

"Ukrajinu oslobodzujú od neonacistov. Rusi - naši bratia - oslobodzujú Ukrajinu a dúfajme, že aj svet," povedal pre AFP 22-ročný ochrankár Nikola Babič.

Obe krajiny, Srbsko aj Rusko, spájajú celé stáročia bratské vzťahy - sú to slovanské národy a majú spoločnú pravoslávnu vieru a hlboké politické väzby.

Kým väčšina Európy odsúdila inváziu Ruska na Ukrajinu, mnoho ľudí v Srbsku stále podporuje Moskvu a štátne médiá v posledných dňoch obhajujú Putinove kroky.

Muž drží svetlicu počas zhromaždenia na podporu Ruska v srbskom Belehrade v piatok 4. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Srbský prezident Aleksandar Vučič lavíruje, odkedy Rusko minulý týždeň začalo útočiť na Ukrajinu. Vučič oficiálne vyjadril v OSN nesúhlas s inváziou, ale doma odmietol Kremeľ odsúdiť.

Rusko ovláda ropný a plynárenský priemysel balkánskej krajiny a má právo vetovať rozhodnutia v OSN, čo pomohlo zablokovať formálne uznanie srbskej separatistickej provincie Kosovo, píše AFP.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska po tom, čo NATO v roku 1999 podniklo bombardovanie - bol to prvý zásah aliancie proti zvrchovanému štátu, ktorým sa ukončila vojna medzi Srbskom a etnickými albánskymi povstalcami.