Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Belgická armáda rozpustila čatu, v ktorej dochádzalo k šikane

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Viacero osôb, ktoré sú podozrivé z páchania týchto činov, už podľa ministerky z armády prepustili alebo preložili k iným jednotkám.

Brusel 14. marca (TASR) - V dôsledku násilnej šikany či rôznych foriem obťažovania prepustia z belgických ozbrojených síl približne 30-člennú čatu vojakov. Oznámila to vo štvrtok ministerka obrany Ludivine Dedonderová s tým, že v armáde nie je miesto pre nijakú formu "sexizmu, rasizmu či extrémizmu", píše TASR podľa agentúry AP.

Viacero osôb, ktoré sú podozrivé z páchania týchto činov, už podľa ministerky z armády prepustili alebo preložili k iným jednotkám. Dedonderová vystúpila na tlačovej konferencii spolu s veliteľom belgických ozbrojených síl Michelom Hofmanom.

Uviedla, že na násilnosti v jednej z jednotiek štvrtého ženijného práporu bola upozornená v novembri e-mailom. Autorom bol príbuzný jedného z vojakov, ktorý bol obeťou takéhoto správania.

Podľa ministerky sa okamžite začalo vyšetrovanie. Hlásené závažné prípady násilností sa podľa nej týkali aj "ponižujúceho zaobchádzania, napadnutia a ublíženia na zdraví, vydierania, vyhrážok" či nátlaku medzi vojakmi. K násilnostiam a šikane dochádzalo medzi vyššie a nižšie postavenými vojakmi počas výcviku a trvalo to aj niekoľko mesiacov.

"Takéto správanie je neprijateľné," uviedla Dedonderová s tým, že v dôsledku toho Belgicko prijalo politiku tzv. nulovej tolerancie, vrátane rozpustenia problémov čaty slúžiacej v 4. ženijnom prápore v meste Amay.

Prápor vznikol v roku 1913 a v rámci ozbrojených síl sa tešil dobrej povesti. Dedonderová zdôraznila, že prípad sa týka len niekoľkých desiatok osôb a nie celého práporu. Vzhľadom na vyšetrovanie nechcela nateraz poskytnúť viac podrobností o totožnosti dotknutých osôb či presnejšej povahe násilnosti.