Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Belgická prokuratúra sa neodvolá voči verdiktom k parížskym útokom

Na archívnej snímke vyšetrovatelia a policajti pracujú pred koncertnou sieňou Bataclan 14. novembra 2015 v Paríži. Foto: TASR/AP

Pri sérii útokov v Paríži z 13. novembra 2015 páchatelia strieľali do ľudí v koncertnom klube Bataclan a v baroch a reštauráciách po meste, pričom zabili viac ako 130 osôb.

Brusel/Paríž 2. augusta (TASR) - Belgická prokuratúra v utorok oznámila, že nepodá odvolanie voči júnovým verdiktom v prípade 14 osôb podozrivých z poskytovania podpory pri teroristických útokoch v Paríži z roku 2015. Rozhodnutie prokuratúry tak potvrdilo vynesené rozsudky. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

"Úrad federálnej prokuratúry sa rozhodol nepodať odvolanie, rozhodnutie je tak definitívne," povedal pre AFP hovorca prokuratúry Eric Van Duyse.

Pri sérii útokov v Paríži z 13. novembra 2015 páchatelia strieľali do ľudí v koncertnom klube Bataclan a v baroch a reštauráciách po meste, pričom zabili viac ako 130 osôb. Traja samovražední bomboví útočníci odpálili svoje vesty pred štadiónom Stade de France, kde práve prebiehal priateľský futbalový zápas Francúzska s Nemeckom.

Francúza marockého pôvodu Salaha Abdeslama (32) – jediného z páchateľov útokov v Paríži, ktorý je ešte nažive – francúzske súdy uznali za vinného z vraždy a pokusu o vraždu súvisiacu s terorizmom. Koncom júna ho odsúdili na doživotie s len malou šancou na podmienečné prepustenie po 30 rokov, čo je podľa francúzskeho právneho systému najprísnejší možný trest. Odsúdený sa proti rozsudku neodvolal.

Belgický súd 30. júna udelil trojročný podmienečný trest Abidovi Aberkanovi za to, že Abdeslamovi poskytol v Bruseli útočisko, keď bol na úteku po útokoch v Paríži. Tridsaťmesačný podmienečný trest dostal Abdoullah Courkzine, ktorý pomáhal jednému z útočníkov pri úteku z mesta Saint-Denis v severnej časti metropolitnej oblasti Paríža. Soufien Al Aroub, priateľ Ahmeda Dahmaniho, ktorý bol v procese vo Francúzsku odsúdený na 30 rokov väzenia, dostal 18-mesačný trest väzenia. Ďalší štyria obžalovaní však boli oslobodení, jeden dostal len 35 dní za mrežami a ďalšiemu súd nariadil verejnoprospešné práce.