Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Belgická univerzita prerušila väzby s troma izraelskými inštitúciami

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hovorca UGent povedal, že tento krok zasiahne štyri projekty. Izraelské inštitúcie sa k tomuto rozhodnutiu zatiaľ nevyjadrili.

Brusel 17. mája (TASR) - Belgická Gentská univerzita (UGent) v piatok oznámila, že prerušuje vzťahy s tromi izraelskými vzdelávacími alebo výskumnými inštitúciami, ktoré podľa nej už nespĺňajú kritéria politiky UGent v oblasti ľudských práv. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V západnej Európe a Spojených štátoch sa v uplynulých týždňoch rozmohli univerzitné demonštrácie, na ktorých študenti žiadajú ukončenie krviprelievania v Pásme Gazy a vyzývajú na prerušenie väzieb s Izraelom. Demonštranti okupujú časť priestorov Gentskej univerzity od začiatku mája.

Rektor UGent Rik Van de Walle vo vyhlásení uviedol, že univerzita prerušuje väzby s Holonským technologickým inštitútom, výskumným inštitútom MIGAL Galilee a organizáciou Volcani Center, ktorá sa zaoberá výskumom v oblasti poľnohospodárstva.

"V súčasnosti na základe testu ľudských práv Gentskej univerzity vyhodnocujeme týchto troch partnerov ako (veľmi) problematických, na rozdiel od pozitívneho hodnotenia, ktoré sme týmto partnerom udelili na začiatku našej spolupráce," vysvetlil rektor.

Spolupráca s výskumným inštitútom MIGAL Galilee a organizáciou Volcani Center "už neboli žiaduce" vzhľadom na ich väzby na izraelské ministerstvá, informovala Gentská univerzita. Dodala, že partnerstvo s Holonským technologickým inštitútom "je problematické", pretože poskytuje materiálnu podporu izraelskej armáde pri jej operáciách v Pásme Gazy.

Hovorca UGent povedal, že tento krok zasiahne štyri projekty. Izraelské inštitúcie sa k tomuto rozhodnutiu zatiaľ nevyjadrili.

Protestujúci pre belgickú televíziu VRT uviedli, že toto rozhodnutie vítajú, no považujú ho len za prvý krok. Dodali, že budú pokračovať v okupácii častí univerzity, kým "UGent nepreruší svoje väzby so všetkými izraelskými inštitúciami".