Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Belgická vláda reaguje na rozhodnutie súdu a chystá pandemický zákon

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bruselský súd dal vláde lehotu na zmenu opatrení do konca tohto mesiaca - ak tak vládny kabinet neurobí, musí od 1. mája platiť 5000 eur za každý deň zdržania.

Brusel 1. apríla (TASR) - Takzvaný pandemický zákon, ktorý pripravuje belgická federálna vláda, bude reakciou na uznesenie prvostupňového súdu v Bruseli, ktoré štát núti poskytnúť dostatočný právny základ pre prijímané protipandemické opatrenia. Uviedol to vo štvrtok spravodajský server rtl.be.

Prípravu zákona potvrdili predseda federálnej vlády Alexander De Croo a ministerka spravodlivosti Annelies Verlindenová počas hodiny otázok pred poslancami parlamentu.

De Croo pripustil, že načasovanie tohto zákona "bude veľkou výzvou", a dodal, že stanovisko Štátnej rady sa očakáva v polovici apríla.

Bruselský súd dal vláde lehotu na zmenu opatrení do konca tohto mesiaca - ak tak vládny kabinet neurobí, musí od 1. mája platiť 5000 eur za každý deň zdržania.

Vláda musí okrem toho zohľadniť aj názory poslancov federálneho parlamentu, ktorí ohľadom novej právnej normy predložil najmenej 600 strán rôznych stanovísk a pripomienok. Poslanci si budú na budúci týždeň čerpať veľkonočnú dovolenku, čo znamená, že vláda bude mať veľmi málo času na získanie ich podpory.

Ministerka vnútra uviedla, že vláda sa proti súdnemu rozhodnutiu z 31. marca odvolá, a dodala, že má dostatočné argumenty na zmenu rozsudku. Zároveň spresnila, že doteraz prijaté ochranné opatrenia zostávajú v platnosti aj po 30. apríli.

Belgický inštitút pre verejné zdravie Sciensano vo štvrtok informoval, že po dva dni po sebe počet nových hospitalizácií prekročil hranicu 300 osôb. V porovnaní s minulým týždňom ide o 14-percentný nárast pacientov s ochorením COVID-19. Jednotky intenzívnej starostlivosti hlásia vyše 750 pacientov s komplikáciami, k čomu došlo prvýkrát od začiatku decembra.

spravodajca TASR Jaromír Novak